Halk arasında gece yanığı olarak da bilinen Zona hastalığı, Varisella Zoster adı verilen virüsten kaynaklanmaktadır. Bu virüs, çocukluk çağında su çiçeği hastalığı olarak kendini göstermektedir ve daha sonra uzun bir süre vücutta inaktif halde yaşamaktadır. Bağışıklık sisteminin düşmesi, stres, üzüntü gibi faktörler eşliğinde virüs yeniden aktif hale gelerek zona hastalığına neden olmaktadır. Genellikle 50 yaş üzerindeki bireylerde görülmektedir. Zona hastalığı deriyi ve sinirleri etkileyen viral bir enfeksiyondur. Bu hastalıkta ağrı, kaşıntı ve ciltte döküntü görülmektedir.
Zona hastalığında, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için beslenme önerileri:
SARIMSAK:
Sarımsaktaki antibiyotik virüsün vücuttan atılımı hızlandırmakla beraberinde Zona hastalığında görülen kaşıntı ve ağrı semptomlarını azaltmaktadır.
BAL:
Bal tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve iyileşme sürecini hızlandırabilmektedir. Sabahları doğal, katkısız bal tüketimi önerilmektedir.
ZERDEÇAL:
Zerdeçal sahip olduğu antibiyotik etkisi ile Zona hastalığına sebep olan virüsün vücuttan atılımını kolaylaştırmak için önerilmektedir. Hastalığın erken evrelerinde tüketimi önemlidir.
MEYAN KÖKÜ:
Meyan kökü ağrı ve iltihap kesicidir. Zona hastalığında meyan kökü tüketimi vücutta oluşan iltihapları azaltmaya yardımcıdır.
C VİTAMİNİ VE ÇİNKO:
C vitamini ve çinko açısından zengin besinlerin tüketilmesi de Zona belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olabilmektedir. C vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Özellikle biber, limon, portakal, brokoli gibi C vitamini açısından zengin gıdaların tüketimi önerilmektedir.
Çinko içeren besinler; yeşil sebzeler, tam tahıllı gıdalar ve kabuklu deniz ürünleri ile tavuk da beslenme düzenine eklenmelidir.
E VİTAMİNİ:
E vitamini açısından zengin besinler cilt sağlığının korunmasına yardımcı olan temel besinlerdendir. Cildin onarılmasına yardımcı olduğu için Zona tedavisinde de önerilmektedir ve tüketimi iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. E vitamini açısından zengin olan gıdalar; mango, ıspanak, domates, badem gibi besinler mutlaka tüketilmelidir. Takviye olarak da alınabilmektedir ancak takviye olarak alınmadan önce mutlaka bir doktora danışılması önerilmektedir.
B 12 VİTAMİNİ:
B12 vitamini açısından zengin gıdalar zona belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olabilmektedir.
B12 vitamini açısından zengin olan gıdalar; kabuklu deniz ürünleri, süt ürünleri, et ve et ürünleri tüketilebilir. Bu vitamin besinlerden yeterli olarak alınamıyorsa takviye olarak da alınabilir. Ancak takviye olarak alınmadan önce mutlaka bir doktora danışılması önerilmektedir.
LİZİN:
Lizin bir aminoasittir. Zona hastalığının tedavisinde oldukça etkili görülmektedir. Lizin içeren besinlerin başında; özellikle soya ürünleri, fasulye, et ürünler, yumurta ve yeşil sebzelerin beslenme düzenine mutlaka eklenmesi önerilmektedir.
SU TÜKETİMİ: Zona hastalığının tedavisinde su tüketiminin artırılması cilt hücrelerinin kendini yenilemesini sağlamaktadır. Her gün kilogram başına 30 ml su tüketimi önerilmektedir.
Bahçeşehir MerveDiyet Merkezi Diyetisyenleri olarak bu yazımızda Zona hastalığında beslenme nasıl olmalı konusunu paylaştık. Siz de Zona hastalığı konusunda beslenme danışmanlığı almak isterseniz (0212) 608 01 73 numarasından bize ulaşabilirsiniz.