Zencefil ve zerdeçal antik çağ dönemlerinden beri hem baharat olarak, hem de tıbbi bir amaç ile kullanılan, dünya çapında en popüler ve bilindik baharatlardır.

Zerdeçalın ana bileşeni olan curcumin antioksidan, immünomodalatör, yara iyileşmesi, antimikrobiyal gibi etkiler göstermektedir. İnflamasyonun sebep olduğu birçok kronik hastalığı tedavi edici etkileri olduğu, ayrıca çeşitli kanser türlerinde önleyici etki ve tedaviye yardımcı etki gösterdiği belirtilmektedir. MS, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı gibi hastalıkların yanı sıra bilişsel performans, sözel hafıza gibi bilişsel bozukluklarda, Crohn Hastalığında, Helikobakter pilori enfeksiyonunda ve safra kesesi işlevinde kurkuminin koruyucu etkisinin olduğu da bilinmektedir.

Zencefilin ana bileşenleri Gingeroller ve shogaoller, zerdeçalın ana bileşeni olan curcumin ALT ve AST ile karakterize karaciğer hasarında, karaciğer yağlanmasında da tedavi edici rolde bulunmaktadırlar.

Bu yüzden günlük beslenmemizde bir sağlık problemimiz olmasa bile bağışıklık güçlendirici etkilerinden dolayı zencefil veya zerdeçala yer vermeliyiz. Peki bu baharatları nasıl tüketmeliyiz?

Zerdeçal her besinle beraber tüketilebilmektedir ancak zerdeçal ana bileşeni olan curcumin sadece yağda çözünen bir yapıda olduğundan yağ içeren yemeklerde ve yoğurt gibi içeriğinde kendisinden doğal yağ içeren besinlerle beraber kullanılabilir. Ana öğünlerinizde yemeklerinizin içerisinde, ara öğünlerinizde de  yoğurdun içerisine 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal ekleyip tüketebilirsiniz.

Zencefili ise dilimleyerek çay olarak demleyip veya rendeleyip suyun veya sütün içerisine ekleyip içebilirsiniz. Toz formudaki zencefili yemeklerin pişme esnasında içlerine ekleyebilir veya tavuk/balık/et gibi besinleri soslarken kullanabilirsiniz. Böylelikle beslenmenizde hem zencefile hem de zerdeçala yer verebilirsiniz.

Bahçeşehir MerveDiyet Merkezi Diyetisyenleri olarak bu yazımızda zencefil ve zerdeçalı sizlerle paylaştık. Sizler de beslenme danışmanlığı almak isterseniz 0533 935 90 14 numarasından bize ulaşabilirsiniz.