Hamilelik insan yaşamında beslenmenin en önemli olduğu dönemlerinden biridir. Hamilelik döneminde, bebek 40 hafta boyunca annenin tükettikleri ile beslenir. Anne ne kadar iyi beslenirse bebek de o kadar sağlıklı olur. Buna bağlı olarak anne ve anne adaylarının sağlığının korunması ve geliştirilmesi yönünde bilinçlendirilmesi gereklidir.
Sağlıklı bir beslenme düzeni kansızlık, gebelik zehirlenmesi (preeklampsi), sabah yorgunluğu, halsizlik ve kabızlık gibi hamilelik sorunlarını azaltmaktadır. Bu sebeple de kaçınılması gereken bazı besinler vardır.
1) Çiğ-Az Pişmiş ve İşlenmiş Etler:
Çiğ et, koliform, toksoplazma ve salmonella bakterilerini bulaştırma riskine sahiptir. Hamileliğin ilk döneminde bu parazit ve bakterileri kapan bebeklerde sağırlık, sarılık, yüksek ateş, sinir sistemi hastalıklarına yakalanabilir. Toksoplazma düşük yapmaya sebep olabilmektedir. Bu nedenle az pişmiş et ve tavuktan kaçınılmalıdır.
Salam, sosis, sucuk gibi et ürünleri bazı işlemlerden geçtiğinden mikrobiyal risk azalmış olsa da tamamen ortadan kalkmamıştır. Bu besinlerde listeria adı verilen düşüklere sebep olabilecek bakteriler bulunmaktadır. Özellikle pişirilmeden tüketilmesi durumunda bu risk açısından dikkatli olunmalıdır.
2) Deniz Ürünleri:
Deniz ürünleri sizin ve bebeğiniz için yüksek kaliteli bir protein kaynağıdır. Bebeğin büyümesine ve gelişmesine yardımcı olabilecek besin maddelerine sahiptir. Özellikle beyin ve göz için Omega-3 yağ asidi önemli bir kaynaktır. Fakat bazı balık türlerinden içerdiği civa nedeniyle uzak durmak gerekir. Yüksek oranda civa tüketimi bebekte beyin hasarına yol açabilmektedir. Bu balıklar; köpek balığı, kılıç balığı, kral uskumru gibi derin sularda yaşayan balıklardır. Ayrıca Ton balığı tüketimine, (haftalık 170gr) içerdiği civadan dolayı dikkat edilmelidir.
Çiğ ya da az pişmiş balıklar zehirlenmeye yol açabilir. Çiğ balıklar (suşi gibi) veya çiğ balıkla yapılmış yiyecekler, pişirilmiş balıklardan elde edilen yiyeceklerden daha fazla parazit veya bakteri içerir. Çiğ veya az pişmiş deniz mahsulleri veya kabuklu deniz hayvanları (istiridye ve midye gibi) yemekten kaçınılmalıdır. Aynı zamanda hamile kadınların füme balıktan da uzak durması gerekir.
3) Çiğ Süt Ürünleri:
Süt ve süt ürünleri iyi beslenmeye faydası sağlar. Ancak çiğ süt, yani pastörize edilmemiş süt, sizin için ciddi sağlık riskleri oluşturabilecek tehlikeli mikroorganizmaları içerebilir. Çiğ süt, zararlı bakterileri öldürmek için pastörize edilmemiş inek, koyun ve keçilerden veya başka bir hayvandan elde edilen süttür. Çiğ süt, Salmonella, E. coli, Listeria, Campylobacter gibi tehlikeli bakterileri taşır. Ve gıda zehirlenmesine yol açabilir. Pastörize edilmemiş süt tüketilecek ise mutlaka öncesinde kaynatılmalıdır. Pastörize edilmemiş (çiğ) sütlerden elde edilen yumuşak peynirler de tüketilmemelidir.
4) Çiğ Veya Az Pişmiş Yumurta:
Çiğ veya az pişmiş yumurtalar, Salmonella kaynaklı besin zehirlenmesine neden olabilir. Bu nedenle iyi pişmiş yumurtalar tercih edilmelidir. Çiğ yumurta kullanılan ev yapımı Sezar salata sosları, ev yapımı mayonez ve kek hamuru gibi içine çiğ yumurta katılan tariflere dikkat edilmelidir.
5) Alkol:
Hamilelik döneminde tüketilmemesi gerekir. Bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir.
6) Kafein:
Yapılan çalışmalar sonucunda, hamilelik döneminde yüksek oranda kafein alımının (günde 6 fincandan daha fazla) düşük ile alakalı olabileceğini göstermektedir. Kafein bir nevi idrar söktürücüdür. Hamilelik esnasında gereğinden fazla miktarda alınması durumunda, sıvı ve kalsiyum kaybı ile dehidratasyona sebep olabilir. Orta düzeyde kafein (300 mg) gün içerisinde 2 ya da 3 fincan granül kahve tüketimi tavsiye edilir. Tavsiye edilen miktardan fazla kahve ve çay tüketimi hamilelikte mide yanmasına neden olabilir.
Bazı içeceklerdeki kafein oranları;
• 1 fincan filtre kahve 150-200 mg
• 1 fincan Espresso 100 mg
• 1 fincan neskafe 75 mg
• 1 fincan Türk kahvesi 57 mg
• 1 çay bardağı demli çay 25 mg
• 330 ml enerji içeceği 150-250 mg
• 1 kutu Ice Tea 70 mg
• 1 kutu kola 45-50 mg
7) Sebzeler:
Sebze tüketimi hamilelik süresinde oldukça faydalıdır. Fakat toksoplazma riski nedeniyle sebzelerin çok iyi yıkanması önemlidir.
Bahçeşehir Zayıflama ve Beslenme Merkezi olarak üzerine hazırladığımız HAMİLELİK DÖNEMİNDE KAÇINILMASI GEREKEN BESİNLER blog yazısının sonuna geldik. Sağlıklı Günler Dileriz.