KAS VE KEMİK OLUŞUMU İÇİN DOĞRU BESLENME
İnsanlar kilo vermek için spor yaparak nasıl doğru beslenme yapabilirim gibi ritüelleri konuşuyorlar. Kas ve Kemik Oluşumu İçin Doğru Beslenme; yüksek lifli gıdalar, proteinli yiyecekler ve içerisinde çeşitli vitamin içeren yiyeceklerin tüketilmesi ile gerçekleşir.

Kasları Geliştiren Besinler

Yemek alışkanlıklarımızda lifli gıdaların tüketilmesi sağlığımız açısından büyük önem taşımaktadır. Lifli gıdalar çok fazla su emdiği için tok hissetmemize ve fazla miktarda su tüketmemize neden olurlar. Yulaf ezmesi yüksek oranda lif içerdiği için doğru beslenme açısından önemli bir gıdadır. Vücutta çözünürlüğü olmayan lifler hızlı bir şekilde mideden bağırsaklara taşındığı için sindirim sistemini çalıştırarak kabızlık ve diğer hastalıkları önlemede yardımcı olur. Bol lif, vitamin ve mineraller yağ yakımına yardımcıdırlar. Bunun yanında kas gelişimini destekleyen gıdalar şöyle sıralanmaktadır. Brokoli, ıspanak, sarı ve kırmızıbiber, karnabahar, tatlı patates, kahverengi pirinç, sade yulaf ezmesi, domates, karpuz, muz, baklagiller, fasulye ve fındık.

Kaliteli bir yaşam için her öğünümüzde proteinli yiyecekler ve lifli gıdalar tüketmeliyiz. Gün içerisinde yapmış olduğunuz protein tüketimi kasların tamirinde, yapılanmasında ve korunmasında büyük önem arz etmektedir. Kas oluşumu metabolizmayı hızlandırmaktadır. Önemli hormonların ve enzimlerin üretimi için proteinli yiyecekler önemli rol oynamaktadır. Proteinli yiyecekler tüketilirse kan şekeri uzun süre sabit kalır ve bunun neticesinde vücut daha fazla yağı enerji olarak kullanır. Kısacası proteinli yiyecekler daha fazla kalori harcanmasına neden olur. Proteinli besinler tablosu şu şekilde sıralanmıştır. Somon, yağsız süt, ton balığı, yağsız sığır eti, yumurtanın beyazı, derisiz tavuk ve hindi, sardalya, çökelek (yağsız), fasulye, fındık, baklagiller, soya, peynir altı suyu ve proteinli içecekler.

Büyüme Hormonu ve Boy Uzatan Besinler Nelerdir?

Hipofiz bezi tarafından salgılanan büyüme hormonu sayesinde ortalama olarak kadınlar 20 yaşına, erkeler ise 25 yaşına kadar boylarını uzatabilirler. Bu nedenle, bu hormonun fonksiyonlarını yerine getirmesi için amacına uygun bir şekilde yiyeceklerin tüketilmesi gerekmektedir. Vücut boyu genetik olarak belirlenmesine rağmen büyümenin beslenme gibi bazı dış faktörlere de bağlı olduğu bilinen bir gerçektir. Proteinli yiyecekler, vitaminler ve mineraller vücut gelişiminde ve boyun uzamasında çok önemli faktörlerdir. Proteinli yiyecekler olarak bilinen 10 önemli gıda şöyle sıralanmaktadır. Süt, süt ürünleri (peynir, yoğurt vb.), sebze ve meyveler, tavuk, kırmızı et, nişasta ve hububatlar, yumurta, yulaf ve mercan kalsiyumudur.

Yukarıdaki konularla ilgili daha detaylı bilgiyi Merve Diyet Beslenme Danışma Merkezinde bulunan uzman diyetisyenlerden alabilir ve yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz.