Zerdeçal Faydaları ve Diyetteki Yeri Nedir?

Alternatif beslenmede baharatların mucizelerinden, köriye sarı  rengini veren  zerdeçal; Hint safranı olarak da bilinir ve sağlığımız için oldukça faydalıdır. Hindistan’ da yetiştirilen ve zencefil ailesinden gelen bu baharatın ana etken maddesi curcumin, özellikle anti-inflamatuar özelliği ile bilinmektedir.

Curcumin Nedir ve Vücudumuza Nasıl Etki Eder?

Curcumin;  Alzheimer, Diyabet, Kanser gibi çağın hastalıklarına karşı vücudumuzu koruyucu bir etkiye sahiptir.

Curcuminin antioksidan ve  antiinflamatuvar ( iltihap giderici)  özelliklerinin bu maddeyi bir kanser savaşçısı yaptığı saptanmıştır. Yapılan çalışmalarda kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlattığı, özellikle kanser hücrelerinin yaşamasını sağlayan enzimin aktivitesini azalttığı tespit edilmiştir.
Doğal anti inflamatuar özellikleri ön plandadır. Bu özelliği ile kemik ve eklem sağlığının korunmasına yardımcı olur. Ayrıca artrit gibi hastalıklara karşı da önerilmektedir.
Antiseptik ve anti mikrobiyal özelliklere de sahiptir. Yaralanma durumunda zerdeçal iyileşme sürecini hızlandırdığından fiziksel travma durumlarında da önerilmektedir.
Son zamanlarda yapılan araştırmalarda zerdeçalın Alzheimer hastalığına karşı koruyucu özellikleri olduğu da ortaya çıkmıştır.

Zerdeçalın Diyetteki Yeri Nedir?

Zayıflama konusunda enflamasyonun güçlü bir düşman olduğu düşünüldüğünde, zerdeçalın metabolizma üzerindeki etkileri bir adım öne çıkmaktadır.

    • Kan şekerini dengede tutmayı sağlar. Bu sayede yeme ataklarını baskılar ve vücutta gelişebilecek olan insülin direncini önler.

 

  • Yağ metabolizmasındaki etkisi sayesinde vücuttaki aşırı yağlanmanın dağılmasını sağlar, vücutta fazla yağ birikimini engeller.

 

  • Zerdeçalın düzenli tüketimi mide ve bağırsak sağlığının korunmasına yardımcı olur. Sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasını sağlar ve böylece besinler çok daha kolay emilmiş olur.
  • Metabolizmayı hızlandıran etkilerinin yanı sıra sindirim salgılarını artırır. Bu şekilde tüketilen diğer besinlerin de daha iyi sindirilmesine yardımcı olur.
  • Spor yaparken yine içinde bulundurduğu curcumin sayesinde kasların geç yorulmasını sağlar. Spor sonrasında ise kas ağrılarını kesmeye yardımcıdır. Yani yaptığınız egzersizden maksimum fayda sağlamak için zerdeçal tüketmek iyi bir şeçenektir.

Zerdeçal diyette nasıl kullanılmalıdır?

Zerdeçalın etken maddesi olan curcumin bağırsaklardan geçebilen kolay bir madde değildir. Bu nedenden dolayı tüketirken zeytinyağı, pul biber, ve karabiber ile emilimini arttırabilirsiniz.

Günde 5 gramdan fazlasının tüketilmesi önerilmemektedir.

Zerdeçalın Tüketim Miktarı Ne Kadardır?

Her besin gibi zerdeçalın da fazlası zararlıdır. Çok fazla zerdeçal tüketilmesi yan etkiler yaratabilir. Doz konusunda dikkatli olmak gerekir. Zerdeçal çayı günde 3 bardaktan fazla tüketilmemelidir. Her şeyden önce organik zerdeçal tüketilmesi önerilir. Takviye olarak alınması yerine taze ya da kurutulmuş olarak tüketilmesi daha etkili sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir. Alerjen özelliği yüksek kişiler zerdeçalı dikkatli tüketmelidirler.

Ayrıca; anti enflamatuar özellikleri olan zerdeçal; mide asidi salgısını uyarır. Bu nedenle reflü ya da mide rahatsızlığı bulunan kişilerin de zerdeçal tüketirken dikkatli olmaları gerekmektedir.

Zerdeçal kilo vermeye yardımcı olsa da tek başına işe yaramaz. Bu nedenle mutlaka kişiye uygun bir diyet programı ve spor programına destek olarak tüketilmelidir.

Zerdeçal kemik kırıklarının iyileşmesini hızlandırıyor.

Depresyon tedavilerinde kullanılıyor. Curcumin maddesi antioksidan ve nöro-protektif özellikleri anksiyeteyi ve stresi azaltıyor.

Curcumin maddesi hafızayı güçlendiriyor.

Morfin içeren ilaçların yan etkilerini azaltmada yardımcıdır.

Egzema tedavisinde yardımcıdır. ( egzema kaşıntısını azaltır.)

İdrar yolu enfeksiyonlarında etkilidir

Nikotinin vücuda verdiği zararı azaltmaya yardımcıdır.

Adet sancılarını azaltmada etkilidir.

 

Zerdeçalın toz halinin besin değerleri :

 

Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *
Kalori 312 kcal % 15.6
Karbonhidrat 67.1 g % 22.4
     Lif 22.7 g % 90.8
Protein 9.7 g % 19.4
Yağ 3.3 g % 5.0
     Kolesterol 0.0 mg % 0.0
A Vitamini 0.0 IU % 0.0
C Vitamini 0.7 mg % 1.2
Potasyum 2080.0 mg % 59.4
Kalsiyum 168.0 mg % 16.8
Demir 55.0 mg % 305.6

Zerdeçal Tozu Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 312 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Tatlı Kaşığı (5g lık) yani 5 gramlık miktarında Zerdeçal Tozu 16 kalori bulunmaktadır