Metabolizma nedir ve neden yavaşlar?
Dinlenme aşasında iken vücudumuzun sarf ettiği enerjiye bazal metabolizma hızı denilmektedir. Metabolizma hızı insanlarda yaşlandıkça azalmaktadır. İnce yapılı ve uzun kişilerle, çocuk ve hamilelerde metabolizma hızı daha yüksek, vücudu yağlı olan kişilerde ise daha düşüktür. Dış ortamın sıcak ve soğuk olması, ateşli hastalıklar ile stres hormonları metabolizma hızlandırıcı etkenlerden bazılarıdır. Hormonal hastalıklar, özellikle troid beziyle ilgili olanlar, düzensiz uyku ve uzun süreli açlıkta metabolizmayı yavaşlatmaktadır. Yorucu olmayan düzenli egzersizler yapmak, sık ve küçük öğünler yemek metabolizmayı hızlandırmak açısından önemlidir.
Yağ yakıcı ve metabolizmayı hızlandırıcı ipuçları aşağıda yer almaktadır.
ü Yazları daha fazla olmakla birlikte günde 2-2,5 lt. su tüketin,baz
ü 3 ana, 3 ara öğün ile beslenin,
ü Kan şekerinizi dengelemek için 3’er saat arayla beslenin,
ü Doğal besinleri tercih edin, işlenmiş gıdalardan kaçının,
ü Akşam yemeklerini daha az porsiyonlarda tüketin,
ü Baharatları bol tüketin ve öğün atlamayın,
ü Çiğ sebze tüketimini arttırın.
Yağ Yakıcı Gıdalar
Yağ yakıcı besinler yeşil çay, acı biber, süt, zencefil, tarçın, keten tohumu, çorba, greyfurt, yağsız yoğurt, fasulye, köy peyniri, yumurta, antep fıstığı, somon balığı, protein tozu, yulaflı ve müsli kahvaltılık gevrekler ile bol miktarda su şeklinde sıralanmaktadır.
Metabolizmayı hızlandıran yiyecekler ise yüksek lifli besinler, süt ve süt ürünleri, yağsız et, zencefil, greyfurt, tarçın, köri, acı biber, sirke, yeşil çay, mate, kekik, keten tohumu ve ananasdan oluşmaktadır.
Yukarıda belirtilen gıdaları dengeli bir şekilde almak önem arz etmekle beraber tek bir besin değerinden yüksek beslenmek, asla metabolizmayı çalıştırmaz. Vücudumuzda yağlar kaliteli karbonhidratların ateşiyle yanmaktadır. İhtiyaç duyulan kompleks karbonhidrat alımına dikkat edilmelidir. Sebzeler, meyveler, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar sağlıklı karbonhidratlardandır. Beyaz un, çay şekeri ve glikoz şurubu içeren hazır paketli ürünler asla tercih etmediğimiz enerji kaynaklarıdır.
Bunların yanı sıra düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır. Yapmış olduğumuz egzersizler vücudumuzda şok etkisi yaratacak ağır çalışmalar yerine hafif tempolu egzersizler yağ yakımında daha etkili olacaktır. Bol su tüketmek de, yağ yakımını ve dolayısıyla metabolizma hızını arttıran etkenlerdendir.
Bu ve benzeri konularla ilgili detayları Merve Diyet Beslenme Danışma Merkezi kurucu diyetisyenlerinden Merve KALELİOĞLU’dan öğrenebilirsiniz.