ÜLSERATİF KOLİT HASTALIĞINDA BESLENME TEDAVİSİ

Ülsetarif kolit nonspesifik bağırsak hastalığıdır. Bağırsağın bölümleri olan rektum ve kolon kısımlarının inflamasyon ve ülserleşmesi sonucu meydana gelmektedir.( kolon ve rektumun iltihabı)

ÜLSERATİF KOLİT NEDENLERİ NELERDİR?

Hastalığın nedenleri tam bilinmemektedir. Çeşitli nedenler olabilir: mikrobiyal ajanlar, otoimmun bir reaksiyon, genetik vb.

BULGULAR: Hastalık aktivitesinin şiddetlendiği durumlarda kanlı, iltihaplı ve sulu dışkılama görülür. Aktif ülseratif kolit kanaması, dışkıda mutlaka gözle görülür. Orta veya şiddetli aktivite gösteren hastalık durumunda ve özellikle de pankolit durumlarında ateş, kilo kaybı, terleme, iştahsızlık, bulantı ve kusma gibi sistemik semptomlar görülebilmektedir.

Kanamaya bağlı anemi, hipoproteinemi, şiddetli diyare sonucu sıvı ve elektrolik kaybına neden olur.

DİYET TEDAVİSİ: İştahsızlık, diyare, bulantı sonucu malnitrüyona neden olurlar. Bu yüzden besin takviyeleri yapılır.

Yüksek enerjili ve proteinli, yağı, posası az bir diyet olmalıdır.

Vitamin ve minerallerden diyet zengin olmalıdır.

Öğün sayıları arttırılmalıdır (5-6)

Hastalara laktoz tolerans testi yapılmalıdır. Eğer varsa bu besinler diyetten çıkarılmalıdır.

Yağ türü olarak da orta zincirli yağ asitleri, omega-3, EPA, DHA dan zengin balık yağı önerilir.

Alınan ilaçlar, diyare dolayısıyla folik asit yetersizliği görülmektedir. Folik asitten zengin bir beslenme programı ve ek olarak folat takviyesi (0.4-1.0 mg/g/gün) önerilir.

Ayrıca çok uyarıcı olarak bulunan kafein, alkol, baharatlı, acılı, yağlı, kızartma soğuk/sıcak besinler diyetten uzaklaştırılmalıdır.

Biz Merve Diyet Zayıflama Merkezi olarak İstanbul ve İstanbul diyetisyen arayışı içerisinde olanların yanındayız. Bizlere danışmak istediğiniz herhangi bir konu olursa 0543 214 88 08 numaralı hat üzerinden iletişime geçebilirsiniz.