Spor yapan kişilerin enerji ve besin ögesi ihtiyaçları daha fazla olur. Enerji gereksinimi, aktivitenin şiddeti, süresi, şekli, sıklığı ve sporcunun cinsiyeti gibi durumlara bağlı olarak artar. Spor yapan birey vücut ağırlığını ve sağlığını korumak ve egzersiz etkilerini en üst düzeye çıkarmak için yeterli enerji tüketmelidir.
Sporcu beslenmesinde amaç sporcunun fiziksel özelliklerine uygun alması gereken kaloriyi belirledikten sonra antrenmanın yoğunluğuna bağlı oluşacak kalori ve besin öğesi kayıplarını göz önüne alarak gerekli enerji ve besin öğesi düzenlemelerini yapmaktır. Beslenme bir bütün olarak düşünülmelidir. Önemli olan sporcunun, sporcu beslenmesi kuralları içerisinde, yeterli ve dengeli beslenmesinin sağlanmasıdır.
- Karbonhidratlar: Egzersiz süresince kan glikoz seviyesini korur ve enerji ihtiyacını karşılar. Spor sonrası karbonhidrat almak egzersiz esnasında kullanılan glikojen depolarını tekrar doldurur. Karbonhidrat seviyesi düşük bir beslenme programı, antrenman sırasında enerji eksikliğine, konsantrasyon kaybına ve vücudun toparlanmasında gecikmeye sebebiyet verebilir. Beslenmenizde karbonhidratların çoğunu kompleks karbonhidratlardan; tahıllar ve nişastalı sebzelerden sağlamalısınız.
- Proteinler: Proteinler sporcuların performansının yüksek seyretmesinde ve kas kütlelerinin korunmasında kritik öneme sahiptir. Spor yaparken temel protein ihtiyacınızı, et ve et yemekleri, yumurta, süt ve süt ürünlerinden karşılamalısınız.
- Yağlar: Spor yapan bireylerde günlük enerjinin %20-35’i yağlardan gelmelidir. Yağlar iyi bir enerji kaynağı olmasının yanında, hormonların ve yağda çözünen A, D, E, K vitaminlerinin vücutta kullanılmasını sağlamaktadır.
Bahçeşehir MerveDiyet Merkezi Diyetisyenleri olarak bu yazımızda spor ve beslenme konusunu sizlerle paylaştık. Sizler de beslenme danışmanlığı almak isterseniz 0533 935 90 14 numarasından bize ulaşabilirsiniz.