Sirkadiyen ritim uyku ve uyanıklık döngüsünün belirleyicisidir . Işık, sıcaklık, çalışma koşullarının değişimi, melatonin gibi hormonlar sirkadiyen ritmi etkileyen faktörlerdir.
Beslenme kalitesi, sirkadiyen sistemin sağlamlığını korumada rol oynar. Gece yeme sendromu veya aşırı beslenme alışkanlığı gibi yeme bozukluğu olan kişilerin sirkadiyen ritimde bozulma yaşayabileceği düşünülmektedir. Düzensiz bir yaşam tarzı da sirkadiyen ritimde bozulmaya neden olabilmektedir. Sirkadiyen ritmin düzensiz olması veya bozulması, kardiyovasküler ve metabolizma hastalıkları, obezite, diyabet, lipit düzeyleri ve ağırlık durumu ile ilişkilidir.
Metabolik görevleri olan bir çok hormonun (insülin, glukagon, melatonin, leptin, ghrelin vb.) sirkadiyen ritme sahip olduğu bilinir.
Araştırmalara göre kısa ve düzensiz uyku ile obezite arasında ilişkiler görülmüştür. Uykuda geçirilen zaman azalırsa besin tüketmek için harcanan zaman artar ve birey sedanter yaşam şeklini belirler. Ayrıca uyku kısıtlanırsa tokluk hormonu olarak bilinen leptin düzeyi azalır ,açlık hormonu olarak bilinen ghrelin düzeyi artar böylece açlık, iştah ve obezite düzeyi artar. Bu nedenle mortalite ve obezitenin önlenebilmesi için ideal uyku süresi 7 saat olmalıdır.
Bahçeşehir MerveDiyet Merkezi Diyetisyenleri olarak bu yazımızda sirkadiyen ritim konusunu sizlerle paylaştık. Sizler de beslenme danışmanlığı almak isterseniz 0533 935 90 14 numarasından bize ulaşabilirsiniz.