Romatizmal hastalıklar, dünya nüfusunun büyük bölümünü etkileyen kronik hastalık çeşitleridir. Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik ve çevresel faktörler arasındaki etkileşimlerin sonucu olması muhtemel görülmektedir . Romatizmal hastalıklar, kaslarda veya eklemlerde yaşanan iltihaplanma ve ağrılar sebebiyle yaşam kalitesine önemli düzeyde yük getirmektedir . Bu hastalıklar sistemik olarak kabul edilir ve çoklu organ sistemlerini etkileyebilecek otoimmün kökenleri olabilir. Bu bağlamda, hastalıklar sırasıyla Fibromiyalji Sendromu (FMS), Romotoid Artrit (RA), Gut, Osteoartrit (OA), Ailesel Akdeniz Ateşi (AAA), Behçet Hastalığı (BH), Sistemik Lupus Eritematozus (SLE), Ankilozan Spondilit (AS), Sjögren Sendromu (SS) ve Skleroderma şeklinde sıralanabilir.

ROMATİZMAL HASTALIKLAR VE BESLENME

Yapılan diyet değişikleri sayesinde hastalıklarda iyileşme sağlamak mümkündür. Vücut ağırlığı kaybına yardımcı, Akdeniz ve bitki bazlı diyetler (vejetaryen veya vegan) gibi farklı beslenme modellerinin romatizmal hastalıkların tedavisinde önemli ölçüde rol aldığı bilinmektedir. Bitki bazlı diyetlerin (meyveler, sebzeler ve kepekli tahıllar) birçok anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip olduğu, RA ve OA olan hastalarda ağrı ve sakatlığı azaltmada etkili olduğu bilinmektedir. Bu diyetler meyveler, sebzeler, baklagiller ve tam tahıllarda bulunan vitaminler, mineraller (selenyum, çinko, magnezyum) ve polifenoller açısından zengindir.

Romatizmal hastalığı olan bireylerin kan sonuçlarında genellikle daha düşük çoklu doymamış yağ asidi (omega-3, ceviz, keten tohumu gibi besinler) seviyeleri olduğu bilinmektedir. Yapılan bir meta analizde hastalarda yapılan çoklu doymamış yağ asidi takviyesinin, özellikle (>2 g/gün) hayvan kaynaklı omega 3’ün, antiromatizmal ilaçlara ek olarak iyi bir alternatif olduğunu bildirmiştir.

ROMATİZMAL HASTALIKLAR VE ELİMİNASYON DİYETLERİ

Eliminasyon diyetleri, alerji semptomlarını ortadan kaldırmak ve gıda alerjenlerini belirlemek için allergolojide müdahaleler ve teşhis testleri olarak kullanılır. Eliminasyon diyetleri romatizmal hastalığı olan kişilerde denenmeye başlanan ve aslında çeşidine göre bağırsak sağlığını korumaya yönelik bir diyet modelidir. Hastaların onlara rahatsızlık hissettirdiğini düşündüğü besinleri belli bir süre için elimine edip semptomları azaltmak amaçlanmaktadır. Eğer rahatsızlık yaratan besin bilinmiyorsa sırayla elimine edip deneme yanılma yolu kullanılabilmektedir. Eliminasyon diyetleri arasından glutensiz ve laktozsuz diyet yapılan çalışmalarda inflamasyona bağlı ağrıları ve gastrointestinal semptomları azaltmıştır. Düşük FODMAP diyeti uygulandıktan sonra hastaların ağrı skorları dahil olmak üzere gastrointestinal problemlerde ve semptomlarda önemli bir azalma olduğu bildirilmiştir.

Bahçeşehir MerveDiyet Merkezi Diyetisyenleri olarak bu yazımızda romatizmal hastalıklarda beslenme konusunu sizlerle paylaştık. Sizler de beslenme danışmanlığı almak isterseniz 0533 935 90 14 numarasından bize ulaşabilirsiniz