Ramazan ayı beslenme alışkanlıkları ve düzeninin en çok değişiklik gösterdiği dönemlerden bir tanesidir. Özellikle ramazan ayında uzun süreli açlık ve ara öğünlerin olmaması ve toplam öğün sayısının azalmasına bağlı olarak metabolizma hızı azalmakta ve kilo kontrolü zorlaşmaktadır. Günlük beslenme ve öğün sayısının değişmesi ile birlikte bir öğünde yenen yemek miktarı çok artmaktadır. Dengeli bir beslenmeyle aşırı ekmek, pilav, tatlı tüketiminden kaçınmamız gerekmektedir. Doğru bir beslenme tarzı ile Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirmek mümkündür.

İftarda Neler Yapmalıyız?

-İftarda 3-4 çeşit yemeği bir arada yemek midede bulantı, gaz, yanma ve benzeri problemleri ortaya çıkarabilir.Bunları önlemek için iftarda su, hurma veya 1 dilim peynir, 2 parça ceviz, domates, salatalık, 1 zeytin gibi iftariyeliklerle oruç açılmalıdır.Bunun ardından 1 kase çorba ile devam edebilirsiniz.

-Oruç açıldıktan 10-15 dakika sonra ana yemeğe geçmek gerekmektedir.

-İftarda ızgara/fırında/haşlama gibi pişirme yöntemleriyle hazırlanmış et, tavuk, balık ve zeytinyağlı sebze yemekleri tercih edilmelidir. Haftada 2-3 kez kuru baklagiller tercih edilmeli ve bu yiyeceklerin yanında yoğurt, cacık, ayran, bol mevsim yeşillikli salata gibi besinler tüketmeliyiz.

-İftardan sonra yağda kızartılmış, şerbetli tatlılardan uzak durmalıyız.

-İftardan 1-2 saat sonra taze veya kuru meyveler tüketilebilir.

Sahurda Neler Yapmalıyız?

-Sahur kan şekerinin dengede tutulması için yapılması önemli olan bi öğündür.Sahurda özellikle kavurma, kızartma, salam, sucuk, sosis gibi çok yağlı, işlenmiş, çok baharatlı ürünlerden uzak durmamız gerekmektedir.Bu yiyecekler aynı zamanda oruçluyken susamaya yol açmaktadır.

-Sahurda daha çok daha yavaş sindirilen yani daha uzun süre tokluk hissi veren proteinli yani yumurta, peynir, yoğurt gibi besinleri tercih etmek gerekmektedir.Aynı zamanda bunların yanında tam tahıllı ekmekler, kuru yemişler, şekersiz hoşaf ve kompostolar, taze sebze ve meyveler tercih edilmelidir.

-Özellikle sahurda beyaz undan yapılmış poğaça, kurabiye vb. gibi şekerli hamur işlerinden uzak durmamız gerekmektedir.

-İftar ve sahur öğünleri arasında en az 1.5 litre su içmek gerekmektedir.Ayrıca taze meyve kompostoları da sıvı alımını arttırmak için bir destek olmaktadır.

-İftardan 30-40 dakika sonrasında hafif tempolu yürüyüşler de metabolizma yavaşlamasının önüne geçmektedir.

Bahçeşehir MerveDiyet Beslenme Danışma Merkezi diyetisyenleri olarak ramazanda sağlıklı beslenme önerilerini sizler için hazırladık. Ramazanda beslenme konusunda danışmanlık hizmeti almak isterseniz (0212) 608 01 73 numarasından bize ulaşabilirsiniz.