Kadınlar için gebelik, fizyolojik olayların yaşandığı doğal bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Fakat bazı bireylerde gebelik çeşitli komplikasyonlara sebep olabilmektedir. Halk arasında gebelik zehirlenmesi olarak bilinen preklampsi temel olarak gebeliğin 20. Haftası ortaya çıkan ve rahim yatağını döşeyen ince arterlerin daralması ve plasentanın bebeği besleyememesi durumudur. Aynı zamanda bu hastalık bebeğe az kan ve oksijen gitmesine sebep olduğu için gelişme geriliği görülmesine sebep olabilmektedir.
Preklampsinin belirtileri, baş dönmesi, ani kilo artışı, ciddi bir halsizlik, bilinç bulanıklığı, az idrara çıkma, görme bozuklukları, bebeğin hareketlerinde azalma gibi durumlardır. Ayrıca hastalarda, hamilelikte sık görülen ödemden farklı olarak diz kapağı ile ayak bileği arasında bastırıldığında iz bırakan bir tip ödem görülmektedir.
Hafif preeklampsiden ağır preeklampsiden geçiş ani olabileceğinden anne ve bebek sürekli olarak takip edilmelidir. Özellikle 18 yaş altı ve 35 yaş üstü gebeler, çoğul gebelikler, 4’ ten fazla doğum yapan anneler, gebelik şekeri yani gestasyonel diyabeti olan gebeler, böbrek rahatsızlıkları bulunan gebeler, obez gebeler ve ilk gebeliğini yaşayan anneler risk altındadır.
Bu durumda gebelerin dengeli bir şekilde beslenmesi büyük bir önem taşımaktadır. Hastalarda tansiyon yüksekliği varsa öncelikli olarak tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır veya tamamen tuz tüketimi kesilmelidir. Yüksek bir tansiyon durumu söz konusuysa magnezyumdan zengin beslenmeleri gerekmektedir yani buğday, yulaf, lahana, ıspanak, pazı, uskumru, bezelye, barbunya, mercimek, avokado, muz, kuru meyveler, kabak çekirdeği gibi besinlere yer verilmelidir. Aynı zamanda kalsiyumdan zengin beslenmekte tansiyon düşürülmesine yardımcı olduğu için süt ve süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagiller de gün içerisinde tüketilmelidir.
Gebelik diyabeti sonucu oluşmuş bir preeklampsi varsa hastalar öncelikli olarak düşük şekerli ve tam tahıllı besinlerden zengin bir şekilde beslenmelidirler. Paketli gıdalar, yüksek şekerli tatlılar, beyaz ekmek gibi besinler yerine kepekli, çavdarlı ekmekler, meyve ve sebze ağırlıklı bir şekilde beslenmeleri gerekmektedir. Meyve suyu yerine meyvenin kendisi tüketilmelidir. Ayrıca bir hekim gözetiminde gerekli görüldüğü durumlarda ek olarak demir ve folik asitte kullanılabilir ve gebelik süresince kırmızı et, kümes hayvanları, pekmez de tüketilmesi gerekmektedir.
Bahçeşehir MerveDiyet Mekezi Diyetisyenleri olarak bu yazımızda Preklampside beslenme nasıl olmalı konusunu paylaştık. Sizler de gebelik döneminizde preklampsi ile karşılaşıp, beslenme danışmanlığı almak isterseniz (0212) 608 01 73 numarasından bize ulaşabilirsiniz.