Pikan cevizi Juglandales takımının Juglandaceae familyasının içinde Carya cinsine bağlı tür olup sert kabuklu bir meyvedir. Dünyada pekan olarak bilinse de ülkemizde hem meyvesi hem de tohumunun cevizi andırdığından dolayı Pikan Cevizi olarak isimlendirilmiştir.
Pikan cevizinin asıl üretim yeri Kuzey Amerika kıtasıdır. ABD’nin güney eyaletleri ile Meksika doğal yayılış alanlarıdır. Türkiye’de ise ürünün soğuk iklimleri sevmemesinden dolayı daha çok Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişmektedir. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından pikan cevizi ve pikan cevizinin türlerinin (choctaw, mahan, wichita ve western schley) fidan yetiştiriciliği yapılıp üreticilere satılmaktadır.
Pikan cevizinin diğer ceviz türleri ve çeşitlerinden farkı ve en önemli özelliği iç randıman dediğimiz yani yüksekliğin artması ile iç ağırlığının da artmış olması pikan cevizinde diğer cevizlere oranla oldukça yüksektir. Bunun dışında cevizin yetişmediği ılıman iklimlerde diğer meyve türlerine üreticiye daha az masraflı yetiştirilebilmesi, kabuğunun elle kolayca kırılması ile tüketiciye sağladığı tüketim kolaylığı ve meyvesinin daha uzun süreyle saklanabilmesi ile israfı da oldukça önlemektedir.
Pikan cevizinin besin olarak kullanım alanlarına baktığımız zamanda çerez olarak tüketilmesinin dışında pasta, kek, dondurma, reçel yapımında da kullanılmaktadır. Ülkemizde olmasa da ABD gibi birkaç ülkede ekmek sanayisinde geniş alanda kullanılmaktadır. Besinler kullanım alanları dışında pikan cevizi yağı eczacılık ve kozmetik sanayisinde de değerlendirilmektedir. Besin değerlerine baktığımızda ise içerisinde bulundurduğu doymamış yağ asitleri ( oleik, linoleik, linolenik) sayesinde insan sağlığını tehdit eden kolesterol birikimlerini önler, yüksek miktarda bulundurduğu selenyum sayesinde endokrin ve bağışıklık sistemi işlevini desteklemesi bunun yanında tiroid bezlerinin düzenli çalışmasını da sağlar. Bunun dışında damar sertliğini önleyen, saç ve cilde iyi gelen şifalı etkilere de sahiptir. Tüketim miktarı ve sıklığına dikkat edilmesi önerilmektedir aksi durumda cevizin kişide yarattığı alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir.
Bunları biliyor musunuz? 100g pikan cevizinin içerisinde 100g sığır etine göre daha fazla kalsiyum, demir ve fosfor bulunmaktadır.
Bahçeşehir MerveDiyet Merkezi Diyetisyenleri olarak bu yazımızda pikan cevizi konusunu sizlerle paylaştık. Sizler de beslenme danışmanlığı almak isterseniz 0533 935 90 14 numarasından bize ulaşabilirsiniz.