Okul çağı döneminde çocukların beslenmesi hem büyüme gelişmeleri için hem de artan enerji ihtiyaçları için çok önemlidir. Artan enerji ihtiyaçlarından dolayı çocukların 3 ana öğünün yanında bir de ara öğün tüketmeleri gerekir. Bu dönemde çocuklar bazen bir bazen de birden fazla öğünlerini okulda yapabiliyor. Bazı okullarda yemekhane hizmeti veriliyor olsa da bazı okullarda genelde fast food ürünlerinin satıldığı kantinler ve kafeteryalar mevcut oluyor. Çocuklar öğünlerini buralardan tüketiyor veya ebeveynleri evde hazırlayıp beslenmelerini göndermeyi tercih edebiliyorlar.

Çocukların sağlığı ve düzenli/ dengeli bir şekilde beslenmesi için tercih edilmesi gereken ilk yol öğünlerinin evde yapılması veya evden götürülmesidir. İkili eğitim sistemi olan okullardaki öğrenciler okul saatlerine göre kahvaltı ve öğle yemeklerini evde yiyip yanlarında ara öğünlerini taşıyabilirler. Tam gün eğitim gören öğrenciler ise öğle yemekleri ile ara öğünlerini taşıyabilirler. Hazırlanması kolay ve yemesi zevkli olduğu kadar, sağlık, güvenilir ve daha besleyici olan besinler tercih edilmelidir.

Evden yemek götürmenin en büyük avantajlarından biri çocukların yediği yemeklerin içerikleri hakkında bilgi sahibi olabilmektir. Ebeveynler çocuklarına hem sağlıklı ve pratik bir öğün hazırlayıp hem de çocuklarının neler yediğini bilebilirler.

Bazı okullarda yemekhane sistemi olur bir veya birkaç öğün yemek hizmeti sunuluyor. Ebeveynler çocuklarının yemekhanede yemek yemesini de tercih edebilir. Ancak çocuklar buralarda yemek yemeden önce yemekhane menüsü önceden kontrol edilmeli ve çocukların beslenmesi için uygun olup olmadığı belirlenmelidir. Bazı yemekhanelerde çocukların ilgisini çekmek için bol yağlı kızartmalar, fast food türleri, hamur işleri ve şekerli ürünler bulunmaktadır. Eğer okul menüsü dengesiz bir öğünden oluşuyorsa ve bir diyetisyen tarafından onaylanmamışsa tercih edilmemelidir.

Çocukların ev dışında kendi başlarına sorumluluk alarak beslenmelerinin ilk yılları onlar için çok önemlidir. Arkadaşlarıyla birlikte yemek yemek gibi sosyal aktiviteler çocukların beslenme alışkanlıklarını da değiştirmektedir. Çocuklar evden götürdükleri ve yemekhane yemekleri yerine arkadaşlarıyla birlikte kafeteryalarda sağlıksız fast food ve atıştırmalıklar tercih etmek isteyebilirler. Ancak çocuklar hem ana öğünlerinde hem de ara öğünlerde hazır yiyecekler ve paketli ürünler tercih etmemelidir. İçeriği bilinmeyen ve sağlık açısından sakıncalı olan bu yiyecekler çocukların obezite olma riskini arttırmaktadır. Bu yaşlardaki beslenme hayatın tümünü etkilediği için ileride kalp hastalıkları, kolesterol ve kanser gibi hastalıkların gelişme riski de artmaktadır. Çocuklar hazır paketli şekerli veya yağlı ara öğünler yerine süt, yoğurt, meyve, kuru yemiş ve kuru meyve, ev yapımı poğaça, kek, kurabiye gibi yiyecekleri tercih etmelidir.

Bahçeşehir Zayıflama Merkezi olarak ‘Okulda Nasıl Beslenmeliyiz?’ sorusunun yanıtına yönelik hazırladığımız blog yazısının sonuna geldik. Umarız sizler için faydalı ve bilgilendirici bir içerik olmuştur. İstanbul diyetisyen arayışınızda yanınızda olduğumuzu hatırlatmak ister, herhangi bir sorunuz olması durumunda bizlerle iletişime geçebileceğinizi belirtmek isteriz