OKUL ÇAĞINDA ÖĞLE YEMEĞİNİN ÖNEMİ
Büyüme ve gelişmenin hızla arttığı okul çağı döneminde çocukların beslenme alışkanlıkları da şekillenmeye başlar. Çocuklar bu dönemde ev dışında arkadaşlarıyla beslenmeye, beslenme konusunda kendi sorumluluklarını almaya başlar. Bu nedenle okullar beslenme uygulamalarında çocukların gelişimini desteklemeyi ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmayı amaç edinmelidir.
Bu dönemde edinilen beslenme alışkanlıkları çocuğun tüm hayatını etkileyebileceği için özellikle bu dönemde öğle yemeklerine de diğer öğünler kadar dikkat edilmektedir. Öğlen alınan besinler çocuğun vücut dengesini korur ve öğleden sonra oluşabilecek halsizliği engeller. Çocuklar bu dönemde hem büyüme döneminin ortasında oldukları hem de çok hareketli oldukları için enerjiye çok fazla ihtiyaç duyarlar. Eğer öğle yemeği atlanırsa veya atıştırmalıklarla geçiştirilirse almaları gereken enerji eksik kalır, bu da büyüme geriliğine yol açar.
Öğle yemeğini atlamak, öğleden sonraki saatlerde kan şekerinin ciddi oranda düşmesine sebep olur. Kan şekerinde oluşan bu düşüş, çocukların daha yorgun ve sinirli hissetmelerine neden olur, okuldaki bilişsel performanslarını ve hafızalarını olumsuz etkiler. Öğle yemeğini atlayarak uzun süre aç kalmak, kan şekeri dengesini olumsuz etkileyeceğinden, odaklanma ve dikkat süresini kısaltır. Öğle yemeği, öğleden akşama kadar geçen sürede konsantrasyonun daha uzun sürmesine yardımcı olur. Öğle yemeğinde alınacak kalori ve tüketilecek sıvı, gün içerisinde kan şekerinin dengeli yükselmesini ve düşmesini sağlayarak çocukların daha enerjik hissetmenize yardımcı olacaktır.
Bazı okullarda öğle yemeği tabldot usulü ile yürütülmektedir. Bazı okullarda ise kantinlerde fast food yiyeceklere mecbur kalınmaktadır. Eğer okulda yemek verilmiyorsa ve çocuk yemek saatini okulda geçirecekse anneler çocuklarının yanında götürebilecekleri sağlıklı yemekler hazırlamalıdır.
Öğlenci olarak okula başlayan çocukların sadece kahvaltı ettiğini ve genellikle öğle yemeklerini yemedikleri tespit edilmiştir. Bunu önlemek amacıyla kahvaltının çok geç saate bırakılmaması, öğle yemeğini yemeden evden çıkmasının önlenmesi gerekir.
Örnek Öğle Yemeği Menüleri
Menü 1: tam buğday ekmeğine domatesli peynirli tost, ayran
Menü 2: sebze yemeği, peynirli makarna, yoğurt
Menü 3: etli yemek, bulgur pilavı, salata
Menü 4: tam tahıllı lavaş ile kaşarlı sandviç, domates, salatalık, ayran
Menü 5: köfte, domatesli makarna, salata
Menü 6: etli sebze yemeği, börek, ayran
Menü 7: tavuk yemeği, bulgur pilavı, salata
Menü 8: kıymalı domatesli makarna, yoğurt
Menü 9: çavdar ekmeğine peynirli sandviç, domates, salatalık, süt
Menü 10: ev yapımı hamburger, ayran
Bahçeşehir Zayıflama Merkezi olarak ‘OKUL ÇAĞINDA ÖĞLE YEMEĞİNİN ÖNEMİ?’ sorusunun yanıtına yönelik hazırladığımız blog yazısının sonuna geldik. Umarız sizler için faydalı ve bilgilendirici bir içerik olmuştur. İstanbul diyetisyen arayışınızda yanınızda olduğumuzu hatırlatmak ister, herhangi bir sorunuz olması durumunda bizlerle iletişime geçebileceğinizi belirtmek isteriz.