Öğün sıklığı, bir günde yapılan öğünlerin tamamıdır ve iki öğün aralığında on beş dakikadan az zaman bulunuyor ise aynı öğün olarak kabul edilmektedir. Öğün sıklığı ve saati sağlıklı bir yaşam sürmenin önemli ölçeğidir. Bireylerin yeme alışkanlıkları, yemek yeme düzenlerini tanımlar ve birçok faktörü içerebilir.
Öğün sıklığının zamanlanması beslenme ve aynı zamanda obezite üzerinde etkili olmaktadır. Yapılan bir araştırmada günde 6 öğünden fazla tüketenlerin günde 3 öğünden az tüketenlere kıyasla bel çevresi ölçümleri ve obezite riski daha düşük bulunmuştur. Aynı zamanda öğün sayısı fazlalaştıkça vücut ağırlığı ve abdominal obezitenin de fazlalaştığını anlatan araştırmalar da vardır. Bu durumda öğün sıklığının az veya fazla olmasının yarattığı etkiler kişiden kişiye, kişinin hastalık durumuna göre değişmektedir.
Vücut işlevlerini düzenleyen sirkadiyen ritme uygun beslenmek metabolizmada ve hormonal sağlık üzerindeki etkisi oldukça büyüktür. İnsanlar sirkadiyen ritim olarak bilinen uyanıklık veya uyku döngümüzün aslını oluşturan Dünya’daki temel günlük aydınlık ve karanlık döngüsünü izlediler. Vücut işlevlerini düzenleyen sirkadiyen ritim, gün içinde hangi saatte yemek yemenin en doğru olduğunu da belirtir. Bütün gece boyunca yemek yemek sirkadiyen ritime uyumlu olmamaktadır. Bu da vücut ağırlığı kazanımını ve metabolik bozuklukları beraberinde getirdiğini göstermektedir.
Bahçeşehir MerveDiyet Merkezi Diyetisyenleri olarak bu yazımızda öğün sıklığı ve vücut ağırlığı konusunu sizlerle paylaştık. Sizler de beslenme danışmanlığı almak isterseniz 0533 935 90 14 numarasından bize ulaşabilirsiniz