Ödem Nedir?
Ödem hücre içi sıvının hücre dışına çıkması ile doku aralarında ve cilt altında birikmesi ile meydana gelmektedir. Yani damar içindeki sıvının damar dışına çıkmasıdır.
Tüketilen su ve tuz miktarı şişme ve ödem oluşmasında çok önemlidir. Bireylerde ödeme neden olduğu düşünülen ciddi bir hastalık yoksa o zaman hareketsiz kalmak, fazla kilolar, aşırı tuz tüketimi, az su alımı, yorgunluk, uzun süre ayakta durmak, fazla çay ve kahve tüketiminde, karbonhidrattan zengin beslenmek, ortamın aşırı sıcaklığı ve kadınlarda regl öncesi dönem veya gebelik döneminde olunması da ödeme neden olabilecek sebepler arasında yer almaktadır. Ödem bir nedene bağlı olmaksızın ailesel veya stres kaynaklı faktörleri de vardır.
Böbrek, kalp, damar ve karaciğer hastalıkları, hormonal bozukluklar ile çeşitli alerjiler vücutta ödem oluşmasına neden olmaktadır.
Ödemi Nasıl Engelleyebiliriz ve Nasıl Vücudumuzdan Atabiliriz?
– Günlük su alımı arttırılmalıdır.
– Tuz ve tuzlu gıdalar sınırlandırılmalıdır.
– Öncelikle az tuzlu beslenmeye dikkat etmeliyiz. Çoğu birey gün içinde yemeklerini tuzsuz tükettiklerini söyleselerde, işlenmiş gıdalardan, turşulardan, salam, sosis ve sucuktan, konservelerden, hazır sos ve çorbalardan, bulyonlardan, sodyum içeriği yüksek maden sularından, cips, kraker gibi ürünlerden farkında olmadan yoğun miktarda tuz alabilmektedirler. Bu gibi besinleri kısıtlayıp doğal besinlere yönelmek bizim için daha faydalı olacaktır. Yemeklerinizde tuz kullanmamaya alışkın değilseniz ve bu konuda zorlanıyorsanız tuz yerine baharat kullanımını arttırıp yemeklerinizdeki tatsızlığı alabilirsiniz.
– Sigara ve alkol tüketilmemelidir.
– Hazır sos ve gıdalardan uzak durulmalıdır.
– Antioksidanlardan domates, yaban mersini, çilek, limon vb. besinler azaltır.
– Vücudumuzda potasyum ve sodyumun ters çalışmasından dolayı potasyumdan zengin besinler tercih edilmelidir. Örneğin yeşil yapraklı sebzeler (roka, maydanoz, tere), muz ve kivi potasyumdan zengin besinlerdir. Maydanoz suyu kaynatıldıktan sonra içine limon sıkılıp tüketilmesi önerilebilir.
– Düzenli aktivite hormonların dengelenmesinde, terle birlikte su kaybını artırarak ödemi vücuttan atmada yardımcı olur.
– Süt, ayran, kefir gibi proteinden zengin olan içecekleri tüketmeye özen göstermeliyiz. Bu içecekler ödemin atılmasına yardımcı olmaktadırlar.
– Gazlı ve şekerli içeceklerden kaçınmalı, sağlıklı yağlar tercih etmeliyiz.
Ödem Atmaya İyi Gelen Yiyecekler
Su: Vücut için hayati öneme sahip olan su vücuttaki ödemin atılması açısından çok önemlidir.
Yoğurt: Zengin probiyotik içeriği ile yoğurt hem vücudun dezenfekte olmasına yardımcı olmakta hem de ödemlerin giderilmesinde destek sağlamaktadır.
Salatalık: Zengin su içeriği sayesinde vücudun ihtiyacı olan suyu sağlamada destek olup ödem oluşumunu engellemektedir.
Maydanoz: İdrar söktürücü özelliklere ve böbrek fonksiyonları geliştirici ve böbrekleri temizleyici özelliği olmasıyla maydanoz C vitamini deposudur.
Yeşil çay: Zengin antioksidan özelliğiyle ödemin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Ananas: Doğal bir detoks meyvesi olan ananas, içerdiği zengin organik bileşenler sayesinde ödem oluşumunun önlenmesine ve giderilmesine yardımcı olmaktadır.
Bahçeşehir MerveDiyet Merkezi Diyetisyenleri olarak bu yazımızda ödem konusunu sizlerle paylaştık. Sizler de beslenme danışmanlığı almak isterseniz 0533 935 90 14 numarasından bize ulaşabilirsiniz.