Vitamin ve Minerallerin Önemi
Vitamin ve mineraller vücudumuzda yaşam için gerekli olan hücre yapı taşlarını ayakta tutarlar. Yeri geldiğinde besin öğelerinin yerine de çalışarak sistemin aksamadan işletimini sağlarlar. Vitaminler düzenleyici olarak çalışan kompleks kimyasal maddeler olup hücre metabolizmasında önemli tepkimeleri uyaran organik bileşiklerdir. Vitaminler vücut tarafından üretilmediği için dışarıdan besinler yoluyla alınmalıdır. Mineraller ise, hücrelerin önemli bir kısmını oluşturan ve doğada yaygın olarak görülen inorganik maddeler olup kemik, diş ve tırnak gibi dokularda, enzimlerle birlikte çalışırlar.
Organizmanın vitamin ve mineral gereksinimi, karbonhidratlar, yağ ve proteinler ile karşılaştırıldığında miktarı oldukça azdır. Bu nedenle vitamin ve mineraller doğrudan enerji kaynağı değil, enerji sağlayan mekanizmayı düzenleyici görev yaparlar. Mineraller vücudumuzda, %4 gibi çok küçük bir kısım oluşturmalarına rağmen birçok işlevi düzenleyen elzem besin öğeleri grubudur. Mineraller, makro mineraller ve eser elementler olarak ayrılırlar. Günlük mineral ihtiyacı 250 mg’ın üzerinde olduğunda makro minerallerden bahsederiz. Bunlara sodyum, klor, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfor grupları girer. Günlük gereksinim 20 mg’ın altında ise eser elementlerden bahsederiz. Bunlarda krom, bakır, demir, iyot, manganez, selenyum ve çinko’dur. Bu minerallerin tümü yaşamın sürdürülebilmesi ve sağlıklı büyüme için gereklidir.
Vitaminler, suda ve yağda çözünenler olarak ikiye ayrılır. Vücut için gerekli olan miktarın kullanılıp sistemden atılan vitaminler suda çözünen vitamin grubuna girer. Vitamin hapları suda çözünen hap şeklinde de olabilir. Yağda çözünen vitamin gruplarının vücutta depolanma riski vardır. Bu nedenle suda çözünen vitaminlerin düzenli olarak alınması gerekir. Vitaminler vücuda alınırken çiğ ve pişmiş olarak alınırlar. Pişirilerek soframıza gelen yiyeceklerin vitamin kaybını minimuma indirmek için besinlerin pişirme esnasında kaybedecekleri vitamin miktarını iyi hesaplamak gerekecektir.
Diyet Yaparken Vücudun Mineral ve Vitamin Dengesini Nasıl Koruruz?
Diyet yapan kişiler, düzenli sporda yapıyorlarsa bir diyetisyen yardımı almaları uygun olur. D vitamini ilaçları, B12 vitamin hapı, besin destek ve gıda takviyesi gibi vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller uzman bir diyetisyen ile birlikte karar verilerek kullanımı uygun olacaktır. Bunun yanında düzenli Omega 3 kullanımının da diyet için önemli rol oynadığı bilimsel çalışmaların bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.
Vitamin, mineral ve diyete ilişkin tüm konularda uzmanlığa sahip İstanbul Bahçeşehir Merve Diyet Beslenme Danışma Merkezi Kurucu Uzman Diyetisyeni Merve Kalelioğlu sizlere detaylı bilgi vermek için her zaman hazırdır.