İlk kez 1921 yılında Russel Wilder tarafından epilepsiyi tedavi etmek için uygulanmaya başlanan ketojenik diyetler, yüksek yağ ve yeterli protein içeriğine sahip olan bir beslenme yaklaşımıdır. Karbonhidrat alımını önemli ölçüde kısıtlayan bir diyet olan ketojenik diyete ilgi son zamanlarda oldukça artmıştır. Ketojenik diyet yağ kütlesi kaybını azalttığı için son zamanlarda popüler hale gelmiştir.

Diyetin amacı, vücutta enerji kaynağı olarak yağları kullanması sonucu keton cisimlerinin ortaya çıkmasına yol açarak egzersiz performansı için yakıt kaynaklarının devamlılığını sağlamaktır. Ancak bu durum kandaki makro besin ögesi değerlerini değiştirerek kardiyovasküler hastalık risklerini artırabilir. Ayrıca kemik sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bunların aksine, ketojenik diyet uygulayan sporcularda kas ağrısının gecikmesi, gastrointestinal şikayetlerin azalması gibi olumlu etkileri de bulunmaktadır.

 Vücut ağırlığı kaybının ötesinde çeşitli klinik koşullarda mekanizmalarını ve kullanımlarını anlamak için araştırmalar ortaya çıkmıştır. Nörolojik, endokrin, metabolik bozukluklarda ve kanserlerde ketojenik diyet kullanımını destekleyen çalışmalar olmasına rağmen bu diyetler hakkında tartışmalar devam etmektedir.

Ketojenik diyetin olumsuz yan etkileri kısa ve uzun süreli olarak sınıflandırılabilir. En yaygın ve nispeten kısa süreli yan etkileri yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi, uykusuzluk, bulantı, kusma, kabızlık gibi belirtileri içermektedir. Uzun süreli yan etkileri arasında ise dislipidemi (kandaki yağ seviyelerinin anormal seviyede olması), artmış trigliserit seviyeleri, şiddetli karaciğer yağlanması, vitamin ve mineral eksiklikleri ve kardiyomiyopati (kalp kası fonksiyonunda bozukluk) yer almaktadır.

Ketojenik diyet genellikle en az 2-3 hafta ila 6-12 ay arasında takip edilmelidir. Ketojenik diyetin uzun bir süre boyunca (altı aydan fazla) devam ettirilmesi önerilmemektedir. Kısa ila orta vadede (üç ila altı ay) lipit profilini kontrol etmeye yardımcı olarak obeziteye karşı verilerin yetersiz olmasına rağmen, kilo, beden kütle indeksi (BKİ) ve yağ kütlesinde önemli bir azalmaya yol açmıştır.

Bahçeşehir MerveDiyet Merkezi Diyetisyenleri olarak bu yazımızda ketojenik diyet konusunu sizlerle paylaştık. Sizler de beslenme danışmanlığı almak isterseniz 0533 935 90 14 numarasından bize ulaşabilirsiniz