Kalp ve damar hastalıklarının meydana gelmesinde genetik bir faktör olmasının yanı sıra sosyal yaşantının getirmiş olduğu şartlarda etkilemektedir. Kalp ve damar hastalıklarının oluşumu ve gelişiminden kaynaklı olarak farklı çeşitte kendini göstererek ani ölümlere sebebiyet vermektedir. Genetik faktörlerin bilincinde olan kişilerin kalp hastalığını tetikleyecek etkenlerden uzak durması ve önlemini alması gereklidir.
Sosyal yaşantıda ise stres kalp hastalıklarını tetikleyici nedenleri arasında ilk sırada yerini koruyor. Özellikle metropol şehirlerde yaşayan insanlar şartların getirmiş olduğu zorluklardan dolayı yoğun stres altında yaşamaktadır. İnsan kalabalığından dolayı oluşan trafik, insan ilişkiler, iş stresi derken vücut strese maruz kalarak farklı tepkimeler göstermektedir. Kalp hastalıkları bu tepkilerden yalnızca biridir. Kalp hastalıklarının da kendi içerisinde çeşitleri olduğunu belirterek ülkemizde yaygın olarak kroner kalp hastalığıdır. Halk arasında kalp krizi olarak bilinen bu hastalığın ilerlemesi ve can güvenliğini kaybetmesi için sosyal yaşantımıza son derece dikkat etmemiz gereklidir.
Kalp ve damar hastalıklarını tetikleyen sosyal yaşantınızda aşırı olan her şey sizin sağlığınızı etkilemektedir. Aşırı stresli bir ortamda çalışıyor veya yaşıyorsanız bu bir süre sonra sizi hastalıklarla baş başa bırakacaktır. Yaşamınızda aşırıya kaçan birçok şey sizin kalp hastalığına yakalanmanıza neden olmaktadır. Az önce dediğimiz gibi bunlar sosyal yaşamdan kaynaklı nedenler eğer ki genetik olarak ailenizde kalp hastalığı varsa daha dikkatli davranmanız gerekecektir.
Fazla kilolarınız sizin baş düşmanlarınız arasındadır. Düzensiz beslenmenizi hareketsiz bir yaşam ile desteklediğiniz zaman fazla kilolar kaçınılmaz olacaktır. Aşırı yağlı ve şekerli beslenmeden dolayı kalp damarlarında yağlanmalar meydana gelerek kalp hastalıklarını tetiklemektedir. Hayatımızda kalp hastalığına neden olabilecek bazı etkenler şöyledir;
- Sigara, Alkol ve tütün ürünlerinin kullanımı
- Kolestrol ve yüksek tansiyon hastalıkları
- Diyabet (Şeker) hastalığı
- Bayanlarda menopoz dönemi
- Hareketsiz bir yaşam
- Düzensiz beslenme
- Yağlı, tuzlu ve sağlıksız beslenme
Kalp Hastalıklarında Beslenmeye Dikkat Etmek için Diyetisyen Desteği
Kalp hastalıklarına neden olan ve ilerlemesini sağlayan etkenleri en aza indirgemek için sağlıklı bir yaşama adım atmanız gereklidir. Tükettiğiniz besinlere ve yaşam şartlarınızı iyileştirme yoluna giderek kalp hastalığı riskini minimuma indirebilirsiniz. Yüksek kolestrol ve tansiyon gibi hastalıklarınızı kontrol altına almak için beslenme alışkanlıklarınızda değişimlere gitmelisiniz. Beslenme düzeninizi sağlamak ve kalp hastalıklarının ilerlemesini engellemek için Merve Kalelioğlu Çiftçinin yönetici diyetisyen olarak görev yaptığı Beylikdüzü Diyetisyen, Beslenme Danışmanlığı Merkezinden destek alabilirsiniz.