ABD Tarım Bakanlığı (USDA) işlenmiş gıdayı, doğal durumu herhangi bir değişikliğe uğramış gıda olarak tanımlar. Bu tanıma göre bir gıdanın “işlenmiş gıda” olması için; koruyucular, tatlandırıcılar, besin öğeleri ve çeşitli katkı maddelerinin yanında, gıda ürünlerinde kullanımı yaygın olarak onaylanmış maddeler olan; tuz, şeker ve yağ gibi diğer bileşenlerin eklenmesini de yeterlidir.
- İşleme derecesine bağlı olarak, yiyecekler içindeki birçok besin yok edilebilir veya kaybedilebilir.
- Meyvelerin, sebzelerin ve kepekli tahılların dış katmanlarının soyulması, Bitkisel besinlerini (fitokimyasallar) ve lifi ortadan kaldırabilir.
- Yiyecekleri ısıtmak veya kurutmak, belirli vitamin ve mineralleri yok edebilir.
- Gıda üreticileri, kaybedilen besin maddelerinin bir kısmını geri ekleyebilse de, gıdayı orijinal haliyle yeniden yaratmak imkansızdır.
- Yüksek oranda ultra işlenmiş gıda alımının, daha fazla rafine karbonhidrat, ilave şeker ve doymuş yağ tüketimi ile bağlantılı olduğu ortaya çıkmıştır.
1-Kilo vermeyi zorlaştırırlar: Bu gıdalarda kullanılan mısır şurubu ve aspartam gibi içerikler kan şekerinde ani iniş çıkışlara neden olarak kısa süre içinde acıkmanıza ve daha fazla yemek yemeye yol açar.
2-Sindirim sistemini zorlarlar: Lif oranı çok düşük, kalorisi ise fazla olduğundan ve hızlı bir şekilde tüketildiklerinden vücutta uzun süre kalıyorlar, yani sindirilmeleri oldukça zor.
3-Bağımlılık yaparlar.
4-Birçoğu yüksek miktarda katkı maddesi içerir.
5-Hormonal dengeyi bozarlar.
6-Kalp hastalıklarını riskini artırırlar.
Paketli ürünlerin içinde yer alan trans yağ vücuttaki yağlanmayı artırdığından bu durum sizi kalp hastalıklarına karşı daha savunmasız bir hale getirebilir.
Bahçeşehir MerveDiyet Merkezi Diyetisyenleri olarak bu yazımızda işlenmiş gıdaların zararları konusunu sizlerle paylaştık. Sizler de beslenme danışmanlığı almak isterseniz 0533 935 90 14 numarasından bize ulaşabilirsiniz.