İrritabl Barsak Sendromu (IBS) Nedir?
Orta yaş grubu ve özellikle kadınlarda görülen bir gastrointestinal sistem hastalığıdır. Yaşam süresini kısıtlamayan fakat sık görülen bir hastalık kabul edilir. Bu hastalıkta bütün sindirim sisteminde çeşitli sıkıntılar meydana gelebilir fakat bunların herhangi temel bir sebebi bulunmamaktadır. Daha çok yapısal değil sindirim sisteminin işlevsel bozukluğu şeklinde görülür. İrritabl barsak sendromu yalnızca kalın bağırsağı etkilemekle kalmayıp bütün sindirim sistemini etkilemektedir ve şiddetli sindirim şikayetleri şeklinde belirir.
NEDENLERİ
- Stres
- Kalın barsakta oluşan enfeksiyonlar
- Divertikülit
- Besinlere karşı görülen alerjiler
- Az posalı yiyeceklerin tüketimi
İrritabl Barsak Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Kolonun aşırı ve ya düzensiz çalışması sonucu oluşan, anatomik ve organik bir bozukluk olmayıp fonksiyonel bir hastalık olan İrritabl barsak sendromu belirtileri bulunmaktadır.
Bu hastalık daha çok üç şekilde karşımıza çıkar;
Spastik kolit: Bu grupta kronik kabızlık ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda şiddetli karın ağrısı ile seyreder. Abdominal gerginlik hissi ve dispepsi de oluşan belirtilerdendir. Bu kabızlıkla seyreden grup içerisinde sayılır.
Mukoz kolit: (diyare) Bu grup içerisinde bulunan hastalarda daha çok kronik sulu diyare oluşumu vardır ve bu durumda karın ağrısı yok denecek kadar azdır. İshal ile seyreden grup da denebilir.
Spastik ve mukoz kolit: Bu grup içerisinde bulunan hastalarda dışkı dönüşümlü olarak diyare ve kabızlık olarak görülmektedir. Karışık seyreden durum da diyebiliriz.
SEMPTOMLAR
- Karında gerginlik
- Az miktarda dışkılama
- Göğüste sıkışma hissi
- Hıçkırık
- Bulantı
- Diyare
- Baş dönmesi
- Sık idrara çıkma
İrritabl Barsak Sendromu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Akupunktur: Kesin bir kanıtın olmamasıyla birlikte yapılan çalışmalar akupunkturun IBS tedavisinde etkili olduğu gösterilmiştir.
- Probiyotikler: Yapılan araştırmalara göre bazı probiyotiklerin karında oluşan şişkinlik, gaz ,karın ağrısı semptomlarını azalttığı belirtilmektedir.diyare sorunu yaşayan bir birey için diyette bulunan yağ barsak hareketlerini artırıp ishale neden olabileceği için diyet yağı azaltılmalıdır. Yine posa barsak hareketlerini artırabileceğinden dolayı diyetin posası da az olmalıdır.
Tam tersi hastada diyare yerine kabızlık sorunu varsa diyetin posası artırılmalıdır. Günde ortalama verilen 20 g kepek semptomları yüzde seksen oranında düzeltmeye yardımcı olur. Bu hastaların diyetinde öğün sayısının artırılması yarar sağlayacaktır. Azar azar ve sık beslenme modeliyle diyet günde 5-6 öğün olacak şekilde düzenlenmelidir.
Lahana , turp vb gaz yapan besinler karbonatlı içecekler, alkol, sigara , acı olan baharatlardan uzak durulmalıdır aynı zamanda çiğ sebze ve meyveler , süt ürünleri bazı bireylerde semptomları artırdığından dolayı hastaya dikkatli bir şekilde verilmelidir.
Aşağıda bulunan bazı besinler semptomları artırıcı özellikte olabilmektedir bu besinler denenerek dikkatli bir şekilde ve
- Tuzlanmış – tütsülenmiş etler
- Kabuklu deniz hayvanları
- Sirke
- Kahve
- Çikolata
- Soğan
- Mısır
- Turunçgiller
- Buğday
- Yulaf
- Çavdar
- Çay
- Sirke
- Katkı maddeleri
Dolayısıyla gerekirse bu besinlerden uzak durulmalıdır.
İrritabl barsak sendromu tedavisinde bazı öneriler:
- Beslenme düzeni 3 ana 3 ara öğün olmak üzere toplamda 6 öğün şeklinde düzenlenmeli böylece az ve sık beslenme sağlanmış olur.
- Öğünler belli bir düzen içinde olmalı, atlanmamalı ve gece geç yemek yenmemelidir.
- Yemekler yavaş bir şekilde iyice çiğnenerek yenilmelidir.
- Stresten uzak durulmalıdır. Dinlendirici faaliyetler yapılmalı ve bisiklet, yürüyüş, yüzme gibi aktivitelere katılınmalıdır.
- Çok soğuk ve çok sıcak olmama şartıyla gün içerisinde azar azar su tüketilmelidir.
- Probiyotik yoğurt ayran, kefir gibi ürünler diyete konulmalıdır.( bağırsak sağlığını koruduğu için)
- Gaz oluşumuna neden olabilecek ürünlerden uzak durulmalıdır.
- İshal varsa elma, şeftali ve ayva kabuksuz tüketilmeli yine muzda ishale iyi gelen meyvelerdendir. Aynı zamanda şekerden de uzak durulmalı, yoğurt tüketimi artırılmalıdır.
- Gazlı içecekler, kafein miktarı diyette azaltılmalıdır.
- Bazı Çiğ sebze ve meyveler, süt ürünleri bazı kişilerde semptom arttırdığı için denenerek verilmelidir.
- Düzenli bir uyku ve düzenli bir yaşam tarzı da iyi gelir.
Biz Merve Diyet Zayıflama Merkezi olarak İstanbul ve İstanbul diyetisyen arayışı içerisinde olanların yanındayız. Bizlere danışmak istediğiniz herhangi bir konu olursa 0543 214 88 08 numaralı hat üzerinden iletişime geçebilirsiniz.