FMF, ataklar halinde tekrarlayan, 3-4 gün sürebilen, ateşin de eşlik ettiği karın zarında iltihaplanma ile karakterize; karın ağrısı, göğüs kafesinde ağrı ve batma hissi (plevit-akciğer zarı iltihabı) ve eklem ağrısı-şişliği (artrit-eklem iltihabı) görülen inflamatuar bir hastalıktır.
Beslenme tedavisinde kişiye özgü bir yaklaşım izlenmelidir eğer bir besin grubu kişide inflamasyonu tetikleyici ise o besin grubu beslenmeden çıkarılmalıdır bu nedenle bazen belli besin gruplarının (laktoz,gluten içerenler gibi) çıkarılıp eklenmesi ile bu besinler belirlenebilir yani bir eliminasyon diyeti uygulanabilir.
Uzak durulması gereken Besinler,
- şeker
- abur cuburlar
- hazır gıdalar
- yağlı yiyecekler
- kızartmalar
- gazlı içecekler
- trans yağlar
- işlenmiş yiyecekler
Bazı insanlarda inflamatuar hastalık süresince gece büyüyen sebzelerde (domates, patates ve patlıcan) bulunan solanine atakları tetikleyebilmektedir bu nedenle beslenmeden çıkarılması gerekebilir.
Son olarak, antioksidandan zengin anti-inflamatuar bir diyet semptomları kısmen azaltabilir ve FMF hastalarının yaşam koşullarını iyileştirebilir.
Bahçeşehir MerveDiyet Merkezi Diyetisyenleri olarak bu yazımızda fmf ve beslenme konusunu sizlerle paylaştık. Sizler de beslenme danışmanlığı almak isterseniz 0533 935 90 14 numarasından bize ulaşabilirsiniz