Bakla zengin besin içeriğiyle insan ve hayvan beslenmesinde kritik rol oynamaktadır. İçerdiği protein, lif, vitamin ve mineraller açısından günlük alınması gereken makro ve mikro besin ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli rol oynar. Beslenmeye olumlu etki eden bu tür maddelerin dışında, beslenmeye olumsuz yönde etki eden maddeler de barındırdığından toksisiteye neden olabilmektedir ve bu sebeple bakla bebeklere 2 yaşına kadar verilmemelidir.

Glikoz 6-fosfat dehidrogenaz enziminin eksikliğinin görüldüğü hastalarda, bakla sebzesinin yenmesi kırmızı kan hücrelerinde ani yıkıma yol açarak ciddi bir kansızlığa sebep olduğundan büyük risk taşımaktadır. Genellikle erkek çocuklarda görülen bu duruma ‘favizm’ (bakla zehirlemesi) adı verilir. Favizm sözcüğü hassas bireylerde bakla bitkisini tüketme veya polenlerini solunum yoluyla alma sonucu ortaya çıkan hemolitik bir sendromu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Sıklıkla yenidoğan ve süt çocuklarında görülen bu durum; erişkinlerde akut böbrek yetersizliğine sebep olabilecek tablolar oluşturabilmektedir.

Favizm; bakla yenmesi sonrasında 24‐48 saat içinde gelişen akut hemolitik anemi şekli olup anemi, hemoglobinüri ve yüksek ateşle karakterizedir. Tüketiminden sonraki 24 saat içerisinde görülen semptomlar arasında baş ağrısı, güçsüzlük, bulantı, sırt ağrısı, titremeler ve ateşle başlayıp idrarda kırmızılık ve sarılıkla devam eden şiddetli anemi gözlenebilir.

Bahçeşehir MerveDiyet Merkezi Diyetisyenleri olarak bu yazımızda favizm konusunu sizlerle paylaştık. Sizler de beslenme danışmanlığı almak isterseniz 0533 935 90 14 numarasından bize ulaşabilirsiniz.