Emzirme, evrensel olarak bebek beslenmesinin tercih edilen yöntemi olarak kabul edilmektedir. Emzirmenin hem anne hem de bebek için kısa ve uzun vadeli yararları vardır. Süt üretimi normalde annenin vücut kompozisyonunu ve beslenme durumunu etkiler ve emziren kadınların besin gereksinimleri de artar.
- Emziren kadınların enerji, protein, vitamin A, C, E, B6, B12, folat, niasin, riboflavin, tiamin, iyot, selenyum, çinko gereksinimleri artar.
- Enerjisi uygun, çeşitli yiyecekler içeren bir diyet, kadına ihtiyacı olan tüm besin maddelerini sağlamalıdır. Annenin besleyici diyet alımı, bebeğe bakabilmesi ve günlük ihtiyaçları ile başa çıkmasına yardımcı olur. Yetersiz beslenmesi, muhtemelen bağışıklık sistemini etkiler ve alınan daha az enerji annenin kendini yorgun hissetmesine neden olur.
Annenin 100 ml anne sütü üretimi için yaklaşık 85 kcal’lik enerji harcamasını gerektirir. Bu yüzden de anne ek enerjiye ihtiyaç duyar.
- Laktasyon için günde ilave 25 g protein veya bir kadının vücut ağırlığının 1.05 gr/kg/ gün veya günde toplam 71 g protein önerilir. Bu öneriler standarttır, kişinin durumuna göre değişkenlik gösterir.
- Annenin karbonhidrat alımı, aktivitesine ve emzirme miktarına bağlı olarak ayarlanmalıdır.
- Annenin diyetsel yağ tercihleri, sütündeki belirli yağ asitlerini artırabilir veya azaltabilir ancak sütün içindeki toplam yağ miktarını etkilemez.
- Anneler aşırı miktarda civa seviyesini önlemek için yırtıcı balıkları yemekten kaçınılmalıdır. (Pike, Marlin, Uskumru ve Kılıçbalığı)
- Trans yağ alımı, emziren anne tarafından minimumda tutulmalı, böylece anne sütünde bulunma potansiyeli azaltılmalıdır.
- Anne sütü, emzirilen bebekler için tek çinko kaynağıdır ve emzirmeye devam edilen bebeklikten sonraki çocuklar için potansiyel olarak önemli bir çinko kaynağı olmaya devam eder. Çocuklarda çinko eksikliği gelişme ve büyüme bozukluğuna yol açacağından dikkat edilmesi gerekir.
- Kafein, ılımlı miktarlarda kabul edilebilir (günde 300 mg’dan az) ve sağlıklı tam dönem bebek için bir sorun yaratmaz. Ancak, anne erken doğmuş bir bebeği emziriyorsa, bebek özellikle kafein alımına karşı hassas olabilir.
Emziren annelere öneriler
- D vitamini sentezi için 15-20 dakika açık havaya çıkarmak, bu vitaminin sentezi için faydalı olacaktır.
- Kansızlığa neden olabilen çay-kahve yemeklerden 1 saat sonra tüketilmeli.
- Gazlı içecek ve konsantre meyve sularından uzak durulmalı.
- Tarım ilacı kalıntıları riski için sebze ve meyveler iyice yıkanmalı.
- Daha fazla sıvı alımı olmalı. Çünkü anne, bebeğini emzirirken sıvı akışının artmasından dolayı daha çok sıvı tüketmeye ihtiyaç duyabilir
- Kalsiyumdan zengin süt, yoğurt, peynir her gün tüketilmeli.
- Kurubaklagiller gaz yapıcı özellikleri dikkate alınarak tüketilmeli.
- Şarküteri ürünlerinden uzak durulmalı.
- C vitamininden zengin yiyecekler demir emilimi ve bağışıklık sistemi için gereklidir.
- Her gün mevsim meyve ve sebzesi tüketilmeli.
- B12 vitamini süt verimliliği için önemlidir. En iyi kaynağı ise, yağsız kırmızı et ve yumurtadır.
Bahçeşehir MerveDiyet Merkezi Diyetisyenleri olarak bu yazımızda emziren anne beslenmesini sizlerle paylaştık. Sizler de beslenme danışmanlığı almak isterseniz 0533 935 90 14 numarasından bize ulaşabilirsiniz.