Duygusal açlık, dönem dönem herkesin yaşadığı sorunların başında gelir. Fiziksel olarak aç olunmamasına rağmen duygularımızla hareket eder duygularımızın yönlendirmesiyle yemek yemeye başlarız. Yaşadığımız her türlü boşluğu bu yediklerimizle doldurmaya çalışırız. Kişiden kişiye değişiklik gösteren besin tercihleri olsa da hemen hemen her duygu durumunda bu soruna sürükleniriz.

 Öfkeli, stresli veya depresif  hissedilen günlerde bu durum çok daha sık görülür. Sadece olumsuz duygusal değil aynı zamanda özlem, mutluluk gibi duygular da duygusal açlığa sebebiyet verebilir. Yaşadıklarımız karşılığında iştahımız artar veya azalır, özellikle karbonhidrat, şeker kaynaklı besinlere yöneliriz.  

Duygusal açlığı nasıl fark ederiz?

  • Duygusal açlık aniden oluşur, fiziksel açlık ise kademeli olarak hissedilir.
  • Duygusal açlık belirli çeşit bir yiyecek türü yeme ihtiyacı uyandırırken fiziksel açlık alternatif yiyeceklere açıktır.
  • Duygusal açlık bilinçsizdir, ne kadar yemek istediğini fark etmeden yersiniz.

Duygusal açlık hissedildiğinde neler yapabiliriz?

  • Duygusal açlığın farkına varabilmek çok önemlidir. Duygusal açlığın bilincinde olduktan sonra kolayca çözümler üretilebilir.
  • Aniden canınız bir yemek istediğinizde aslında aç olmadığınızı, onu yemeye ihtiyacınızın olmadığını kendinize hatırlatmalısınız.
  • Yemeden önce su, yeşil çay, şekersiz çay, maden suyu gibi sıvıları tüketerek yeme isteğinizi baskılayabilirsiniz.
  • Bulunduğunuz ortamdan ayrılıp en az 30 dakika yürüyüş ve egzersizle de duygusal açlıktan uzaklaşabilirsiniz.

Bahçeşehir MerveDiyet Merkezi Diyetisyenleri olarak bu yazımızda Duygusal Açlık konusunu sizlerle paylaştık. Sizler de bu konuda beslenme danışmanlığı almak isterseniz (0212) 608 01 73 numarasından bize ulaşabilirsiniz.