Cilt vücudun en büyük organıdır, mikroorganizmalara, kimyasallara ve ultraviyole (UV) radyasyona karşı koruma sağlar. Sonuç olarak, cilt, insan sağlığını önemli ölçüde etkileyebilecek foto-yaşlanma, bağışıklık fonksiyon bozukluğu ve iltihaplanma gibi değişikliklere maruz kalabilir. Besinler, cildin erken yaşlanmasını önlemek, geciktirmek veya en aza indirmek ve ayrıca belirli cilt bozukluklarını hafifletmek için destek verebilir.
Diyet büyük ölçüde cildin durumunu belirler. Başta D vitamini, omega-3 yağ asitleri, antioksidan özellikli vitamin ve mineraller, prebiyotikler ve probiyotikler sağlayan uygun gıda ürünleri ve takviyesi, ayrıca yeşil çay ekstraktı kullanımı, süt, tuzlu ve baharatlı yiyeceklerin tüketimini azaltarak ve glisemik indeksi düşük ürünlerin tüketimi cildi korumak için önemlidir. Cilt durumu için önemli olan vitaminler arasında A, C, D, E ve B vitaminleri bulunur. Vitamin, mineral ve sağlıklı yağ bakımından zengin içeriğe sahip besinlerin tüketimi cildi korumaya, onarmaya ve nemlendirmeye yardımcı olur.
1-HAVUÇ: Havuç, besleyici özelliğe sahip bir konumda yer alan β-karoten (provitamin A), B1 ve C vitaminleri bakımından oldukça zengin içeriğe sahip iyi bir diyet lif kaynağı olarak tüketime sunulmaktadır. Havucun içerdiği vitaminler ve mineraller; A, C, E, K, Niasin, B6 vitaminler ve Potasyum, çinko, manganez, bakır magnezyum, fosfor, demir, sodyum, folat ve kalsiyum mineralleri bakımından zengin bir içeriğe sahip olması cildi korumayı sağlar.
2-AVOKADO: Avokado bol miktarda antioksidan, bitki sterolleri, omega-9, mineraller ve C ve E vitaminleri de dahil olmak üzere vitaminler içerir. Bu besinler birlikte kolajen üretimini artırmaya, iltihabı yatıştırmaya ve eski cilt hücrelerini kaldırmaya yardımcı olabilir. Zengin bir tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri kaynağı olan avokado, cildi yoğun bir şekilde nemlendirmeye ve iyileştirmeye yardımcı olur.
3- SAĞLIKLI YAĞ İÇERİKLİ BESİNLER: Cilt durumu üzerinde faydalı bir etki, temel doymamış yağ asitleri (EFA’lar), yani linoleik asit (LA) ve a-linolenik asit (ALA) dahil olmak üzere omega-3 ve -6 gibi çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA’lar) tarafından sağlanır. İnsan vücudu bu asitleri sentezleyemez ve bu nedenle gıda ile sağlanmalıdır. Bitkisel yağlar (örneğin ayçiçeği, keten tohumu, soya fasulyesi, üzüm çekirdeği, yer fıstığı veya susam yağı) zengin LA kaynaklarıdır, chia tohumu, ceviz, zeytinyağı ve kolza yağı ALA sağlar. EFA’lara ek olarak, PUFA’lar ayrıca γ-linolenik asit (GLA), araşidonik (AA), eikosapentaenoik asit (EPA) ve dekozaheksaenoik asit (DHA) içerir. GLA, kenevir tohumu yağı ve frenk üzümü tohumlarında bulunurken, EPA ve DHA esas olarak deniz balıkları yağında (uskumru, somon, morina, ringa balığı) bulunabilir.
4-BROKOLİ: Brokoli mükemmel bir K vitamini, C vitamini, krom ve folik asit kaynağı sağlar. İyi bir diyet lifi, pantotenik asit, B6 vitamini, E vitamini, manganez, fosfor, kolin, B1 vitamini, Beta-karoten, potasyum ve bakır kaynağıdır. Brokolide bulunan C vitamini, E vitamini, lutein ve diğer antioksidanlar, iltihap önleyicidir ve serbest radikallerin vücuda verdiği zararı önler. Bu sayede zengin içeriğe sahip brokoli cildi korumaya yardımcı bir besindir.
5-NAR: Nar meyvesi veya suyu tüketiminin iltihabı azaltabileceği, kalp hastalıklarıyla mücadele edebileceği, kanseri engelleyebileceği ve yaşlanmanın etkilerini yavaşlatabileceği de bildirilmiştir. Her narda yüzlerce aril vardır ve her bir aril “kesesi”, embriyo adı verilen, yumuşak veya sert olabilen küçük bir tohum barındırır. İyi bir folat ve potasyum kaynağı ve çok iyi bir K vitamini kaynağıdır.
6-SALATALIK: Salatalığın yüzde 90-95’i sudur ve bu nedenle diğer sebzelere kıyasla besin değeri sınırlıdır. Bir porsiyon salatalık yaklaşık 45 kalori, %6 Vitamin A ve Vitamin B6 ve %14 Vitamin C içerir. Dilimler anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğundan göz altındaki şişliği (göz altı torbaları olarak da bilinir) azaltabilir. Salatalık A, B1, B6, C ve D vitaminleri açısından zengindir ve iyi bir Magnezyum, Folat, Kalsiyum ve Potasyum kaynağıdır. Salatalık ayrıca bağ dokusunu güçlendiren ve sağlıklı eklemleri destekleyen silika içerir.
7-KURUYEMİŞ VE TOHUMLAR: Pek çok kabuklu yemiş ve tohum, daha önce tartışılan yüksek miktarda cildi geliştirici besinlerle övünür, bu da onları daha iyi bir cilt için diyetinize ekleyebileceğiniz iyi besinler haline getirir. Ayçiçeği tohumları ayrıca her porsiyona büyük miktarda cilt dostu besin içerir. Bir porsiyon, cildinizi güneşin zararlarından korumaya yardımcı olabilecek günlük E vitamini ihtiyacınızın yaklaşık yarısını sağlar. Ayrıca anti-inflamatuar özelliklere sahip olabilen selenyum sağlarlar. Bu eser mineral aynı zamanda bir antioksidandır ve bu nedenle oksidatif stresle savaşmaya yardımcı olabilir.
8-SOYA: Soya gıdaları son derece çok yönlüdür ve yüksek kaliteli protein ve düşük karbonhidrat, yüksek kalsiyum ve yüksek izoflavon içeriği dahil olmak üzere çeşitli besinsel faydalara sahiptir. Protein, kalsiyum ve izoflavonların ötesinde, soya fasulyesi aynı zamanda iyi bir sağlık için gerekli olan doymamış yağ asitleri, B vitaminleri, lif, demir ve çinko için iyi bir kaynaktır.
9-KABAK ÇEKİRDEĞİ: Kabak çekirdeği ve kabak çekirdeği yağı, çeşitli sağlık yararlarını destekleyen besinler ve biyoaktif bileşenler açısından zengin bir yan üründür. Cilt yaşlanması ve beyazlatma sürecini içeren enzimlerin inhibisyonu Linoleik asit tüm kabak çekirdeği yağlarının ana bileşeniydi.
Bahçeşehir MerveDiyet Merkezi Diyetisyenleri olarak bu yazımızda cilt sağlığında beslenme konusunu sizlerle paylaştık. Sizler de beslenme danışmanlığı almak isterseniz 0533 935 90 14 numarasından bize ulaşabilirsiniz.