Candida Mantarı Nedir?

Hiçbir sebep yokken baş ağrısından, kas ve kemik ağrılarına, gözlerde şişlik, mantar enfeksiyonu, sindirim bozukluları ve sürekli yorgunluk hissi gibi fiziksel sıkıntılar mı yaşamaya başladınız? Bunların yanında hiç bir şey yapmak istememe, sürekli evde kalma ve hayattan keyif alamama gibi ruhsal ve psikolojik bir çöküntü yaşamaya da başladıysanız, tıbbi muayene ve tedavilerden beklediğiniz sonuçları alamıyorsanız sorunlarınızın arkasında yatan sebep belki de vücudunuzda bulunan candida mantarından başka bir şey olmayabilir.

Candida mantarı diğer pek çok mantar türü gibi vücudumuzun devamlı misafirlerinden biridir ve mukoza zarı bulunan mesaneden, bağırsaklarımıza, gözlerimize ve hatta ciğerlerimize ve kulaklarımıza kadar vücudumuzun birçok organında bulunurlar. Bahsi geçen sıkıntılarımızın sebebi, candida mantarının bizzat kendisi değil fakat zaman içinde vücut içinde sayısının artmasından kaynaklanmaktadır. Sağlığımız üzerinde bu denli olumsuz etkiye sahip, vücudumuzdaki candida mantarı miktarını düşürmenin en kısa yolu candida denilen mantarın çok sevdiği ve onun çoğalmasına neden olan gıdalardan uzak durmaktan geçmektedir. Başka bir deyişle candida diyeti yapmak suretiyle candida mantarı sayısını olması gereken limitler içinde sınırlandırmaktır.

Candida Diyeti Aşamaları Nelerdir? Nasıl Yapılır?

Candida diyeti alınan besin çeşitliliğinde köklü değişiklikler öngördüğünden, hemen birkaç gün içinde uyum sağlamak mümkün değildir. Bu bakımdan candida diyetini üç aşamalı olarak uygulamak ve her bir aşamadan sonra diğerine başlamak uygun olacaktır.

  • Diyetin ilk aşamasına candida mantarını en çok besleyen şeker, beyaz un, maya ve vücutta şekere dönüştüğü belirtilen meyvenin yerine glüten içermeyen besinler ve nişasta oranı yüksek patates, havuç ve bezelye gibi gıdalar eklemekle başlanır. Bir süre bu besin alışkanlığı kazanıldıktan sonra ikinci aşama olarak, işlenmiş gıdalar başta olmak üzere sorun oluşturan tüm besinler yemek listesinden çıkarılarak yerlerine yeşil sebzeler,  fermente yiyecekler, probiyotik yönünden zengin yiyeceklerden olan yoğurt eklenir.
  • İkinci aşamaya daha önce vücutta ortaya çıkan rahatsızlıklar ortadan kalkana kadar devam edilir.
  • Son aşamasında ise normal seviyelerine gelmiş olan candida mantarı sayısını tekrar artırmamak üzere beslenme listesinden çıkarılan gıdaların yavaş yavaş ilave edilmesiyle diyet sonlandırılır.

Daha sağlıklı yaşamanın ilk şartı kuşkusuz yediğimiz gıdalarımıza azami özen göstermemizde yatmaktadır ve başta şeker olmak üzere glutenli ve işlenmiş gıdalar vücudumuzun baş düşmanlarındandır. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için Bahçeşehir Diyetisyen Merve Kalelioğlu ile görüşebilirsiniz.