Bal bitkilerin nektarından arılar tafından üretilen bir maddedir. Bal üretim, toplama ve işleme sırasında bitkilerden, arılardan ve tozdan elde edilen mikroplarla kirlenebilir. Bu sayede bala karışmış olan çeşitli mikroorganizmaların zararlı etkileri balın antibakteriyel özelliği sayesinde engellenmektedir.
Ancak Clostridium botulinum sporlarının balda bulunması bir yaşına kadar olan bebeklerde tehlike oluşturmaktadır. Bakteri sporları bal içerisindeyken canlılığına devam etmektedir ancak toksin oluşturmamaktadır. Ancak bebeklerin mide asidi düzeyi düşük olduğundan bu sporları öldüremez ve bağırsak floraları da Cl. Botulinum kolonizasyonuna duyarlı olduğu için balla birlikte alınan bakteri sporu bağırsakta toksin oluşturabilmektedir. Özellikle 3 hafta-6ay arası bebekler bu toksine daha duyarlı olmaktadırlar.
Botulizm, insan ve hayvanları etkileyen ciddi bir nöroparalitik hastalıktır. Hastalık, Clostridium botulinum bakterisi tarafından üretilen ve bilinen en potent toksinlerden biri olan botulinum nörotoksininden kaynaklanır. Botulinum nörotoksini sinir fonksiyonlarını bloke ederek solunum ve kas felcine yol açabilmektedir. Botulizm vakalarında halsizlik, kusma, konstipasyon, diyare, mide bulantısı gibi semptomlar görülmektedir. Yenidoğan botulizm vakalarının tanısında kabızlık, hipotoni ve emmeme belirtilerinin arkasında bal yedirilme öyküsü önemli yere sahiptir.
Bahçeşehir MerveDiyet Merkezi Diyetisyenleri olarak bu yazımızda botulizm konusunu sizlerle paylaştık. Sizler de beslenme danışmanlığı almak isterseniz 0533 935 90 14 numarasından bize ulaşabilirsiniz.