BESLENME ÇANTASINDA NELER OLMALI?

Çocukların beden ve zihinsel gelişiminin en hızlı olduğu okul döneminde, en az ders notları kadar doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılmasına da önem verilmelidir.

Sağlıklı bir beslenme çantası hazırlamanın en kolay yolu, içine bütün besin gruplarından en az bir çeşit besin yerleştirmektir. Süt grubu, et grubu, tahıl grubu ve sebze-meyve grubu bir çocuğun beslenme çantasında mutlaka yer almalıdır. Beslenme çantasının içindekilerin tüketilmesi için çeşitlilik sağlamaya özen gösterilmelidir. Beslenme çantası menülerini planlarken aynı besinlerin sık sık ve üst üste kullanılması çocuklar için sıkıcı olabilir. Farklı besinlerin kullanımı ile çocukların beslenme çantasından sıkılmasını önlemiş ve aynı zamanda beslenmesinde çeşitlilik sağlanmış olursunuz.

Okulda teneffüs aralarında paketli hazır yiyecekler yerine taze veya kuru meyve, fındık, ceviz, badem, ayran, süt gibi hem vitamin hem de mineral içeren sağlıklı, besleyici besinler tercih edilmelidir. Aynı zamanda bu besinler çocuğunuzun artan fiziksel aktivitesi için iyi birer enerji kaynağı olurlar ve uzun süre tokluk sağlayabilirler. Tüm gün okulda olan çocukların beslenme çantalarında hem ara öğünleri hem de öğle yemekleri bulunmalıdır.

Öğle yemeği olarak çok tahıllı ekmeklerle yapılan sandviç ve tostlar beslenme çantasında bulunabilir. Sandviçlerin yanında yeşillik ve domates gibi alternatiflerle hem çeşitlilik sağlanabilir hem de daha besleyici bir öğün oluşturulabilir. Sandviçin içerisinde hem sağlıksız olan hem de bozulma riski yüksek olan salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri bulunmamalıdır. Sandviçin yanına hazır meyve suları veya şekerli içecekler yerine ayran, kefir, süt veya evde sıkılmış taze meyve suyu gibi içecekler eklenmelidir. Çocuğunuz yetişkin ise yanına kaplarda ana yemek, salata ve yoğurt da koyabilirsiniz. Çocuklar hamburger yemeyi tercih edebilirler. Hamburgerin ekmeğini tam buğday alarak içerisine köftesini evde hazırlayıp bol yeşilliklerle doldurarak sağlıklı hamburger menüleri hazırlayabilirsiniz.

Ara öğün alternatifi olarak çantasına;

Taze veya kuru meyveler ile badem, fındık, ceviz gibi kuruyemişler

Çok tahıllı un ve kurutulmuş meyve/ yağlı tohumlarla hazırlanmış ev yapımı kurabiyeler

Sebzeli/peynirli poğaçalar

Süt, kefir, yoğurt koyabilirsiniz.

 

Beslenme çantası hazırlarken önemli nokta her besin grubundan yiyecek bulundurmaktır. Beslenme çantasına ev yapımı meyveli kekler, kurabiyeler koymak hem çocuğunuzun öğünlerini severek tüketmesini sağlayacak hem de içinde ne olduğunu bildiğiniz besleyici ve enerji verici besinler tüketecekler. Beslenme çantasında mevsimine göre meyve ve sebze mutlaka olmalıdır. Özellikle kış mevsiminde çocukların bağışıklık sisteminin düzenlenmesi için C vitamini şarttır. Çocukların enerji ihtiyacını karşılamak için büyüme ve gelişmeye faydalı olan kuru yemişler de eklenebilir. Protein ve kalsiyum kaynağı olan süt ve ayran bulunmalıdır. Kesinlikle hazır satılan bisküvi, kek, gofret gibi paketli yiyecekler tercih edilmemelidir.

 

Beslenme çantasına ek olarak gün içinde tüketmesi gereken su da çocukların yanında olmalıdır.

 

Bahçeşehir Zayıflama Merkezi olarak ‘BESLENME ÇANTASINDA NELER OLMALI??’ sorusunun yanıtına yönelik hazırladığımız blog yazısının sonuna geldik. Umarız sizler için faydalı ve bilgilendirici bir içerik olmuştur. İstanbul diyetisyen arayışınızda yanınızda olduğumuzu hatırlatmak ister, herhangi bir sorunuz olması durumunda bizlerle iletişime geçebileceğinizi belirtmek isteriz.