Bal:
Bal doğrudan antioksidan ve antibakteriyel özelliği olduğu savunulan bu yüzden de birçok ülkede ilaç yerine kullanılabileceği söylenilen bir gıda maddesidir. Fakat bal endüstrisinde direkt kullanım söz konusu değildir bunun sebepleri raf ömrünü uzatmak, kristalleşmesi önlemek, kolay kullanılmasını sağlamak, sıvılaştırmak gibi birçok sebeple ısıl işlemler uygulanır. Balın doğuştan sahip olduğu antibakteriyel ve antioksidan etkiyi kaybetmemesi adına 45 °C üzerinde bir ısıl işlem görmemeli ve gün ışığına maruz kalacağı yerlerde de 6 günden fazla kalmamalıdır.
Pekmez:
Bal gibi pekmez de halk arasında ilaç olarak adlandırılan besinlerden biridir. Ancak pekmezin en vurucu noktası protein ve demir açısından zengin bir yapıya sahip olmasındandır. Fakat halk arasında özellikle konu öksürük gibi hastalıklar olunca belli geleneksel tıp ilacı haline gelebilen pekmez zararlı olabilir çünkü insanlar böyle durumlarda pekmezi tereyağı ile pişirme yada ısıtma gibi yollara başvuruyor ve bu durumda pekmez içerisinde bulunan (ayrıca balda da mevcut) HMF denilen ve fazla tüketiminde sorun oluşturabilecek bileşik bulunduruyor. HMF nin fazla tüketimi kişilerde solunum yolu, deri hastalıkları ve DNA da sorun oluşturabileceği belirtilmiştir.
Bahçeşehir MerveDiyet Merkezi Diyetisyenleri olarak bu yazımızda bal ve pekmez konusunu sizlerle paylaştık. Sizler de beslenme danışmanlığı almak isterseniz 0533 935 90 14 numarasından bize ulaşabilirsiniz