Bağışılık sistemi

 Bağışıklık sistemi, vücudun bulaşıcı organizmalara ve diğer istilacılara karşı savunmasıdır. Bağışıklık yanıtı denen bir dizi adım ile bağışıklık sistemi, vücut sistemlerini istila eden ve hastalığa neden olan organizmalara ve maddelere saldırır. Bağışıklık sistemi, vücudu korumak için birlikte çalışan hücreler, dokular ve organlardan oluşan bir ağdan oluşur.

Sağlıklı bağışıklık sistemi savaşçıları düzenli beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Bilim adamları, yoksulluk içinde yaşayan ve yetersiz beslenen insanların bulaşıcı hastalıklara karşı daha savunmasız olduklarını uzun zamandır kabul etmiştir. Bununla birlikte, artan hastalık oranının, bağışıklık sistemi üzerindeki yetersiz beslenme etkisi ile sağlıklı bağışıklık sistemine neden olup olmadığı kesin değildir. Beslenmenin insan bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerine ilişkin nispeten az sayıda çalışma vardır ve hatta beslenmenin etkilerini doğrudan hastalıkların gelişimine (tedaviye karşı) bağlayan daha az sayıda çalışma vardır.

Bağışıklık sistemimizi destekleyen besinler

Yaban mersini: Yaban mersini bağışıklık sistemini artıran antioksidan özelliklere sahiptir.Yaban mersini, bir kişinin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilecek antioksidan özelliklere sahip antosiyanin adı verilen bir tür flavonoid içerir. 2016 yılında yapılan bir çalışma da, flavonoidlerin solunum sisteminin bağışıklık savunma sisteminde önemli bir rol oynadığı belirtilmiştir.Araştırmacılar flavonoidler açısından zengin gıdalar tüketenlerin, üst solunum yolu enfeksiyonu veya soğuk algınlığı flavonoid almayanlara göre daha düşük olduğunu bulmuşlardır.

Bitter Çikolata: Bitter çikolata, vücut hücrelerini serbest radikallerden koruyarak bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilecek teobromin adı verilen bir antioksidan içerir. Serbest radikaller, vücudun gıdaları yıkarken veya kirleticilerle temas ettiğinde ürettiği moleküllerdir. Serbest radikaller vücudun hücrelerine zarar verebilir ve hastalığa neden olabilir. Potansiyel faydalarına rağmen, bitter çikolata kalori ve doymuş yağ oranı yüksektir, bu nedenle dikkatli bir şekilde tüketilmesi önemlidir.

ZERDEÇAL: Zerdeçal, birçok insanın yemek pişirmede kullandığı sarı renkte bir baharattır. Bazı alternatif ilaçlarda da mevcuttur. Zerdeçal  tüketen bir kişi de bağışıklık yanıtını artabilir. Zerdaçalın bu etkisi içeriğinde bulunan kurkuminden dolayıdır.

Brokoli: Brokoli C vitamini kaynağıdır. Ayrıca sülforafan gibi güçlü antioksidanlar içerir. Bu nedenlerden dolayı, bağışıklık sistemi sağlığını desteklemek için düzenli olarak brokoli yemek iyi bir seçimdir.

Tatlı patatesler:Tatlı patatesler, antioksidan olan beta karoten bakımından zengindir.Beta karoten A vitamini kaynağıdır. Cildin sağlıklı olmasına yardımcı olur ve ultraviyole (UV) ışınlarından cilt hasarlarına karşı da koruma sağlar.

Zencefil:İnsanlar çayların yanı sıra çeşitli yemekler ve tatlılarda zencefil kullanırlar.Bir incelemeye göre, zencefil anti-inflamatuar ve antioksidatif özelliklere sahiptir ve sağlık yararları sunması muhtemeldir. Bununla birlikte, hastalığın etkili bir şekilde önlenip önlenemeyeceğinin doğrulanması için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Sarımsak:Sarımsak da bulunan allilik sülfitler bağışıklık sistemini güçlendirir, serbest radikallerin atılımını arttırır, tümör hücre çoğalmasını engeller, kolesterol düzeyini azaltır.

Biz Merve Diyet Zayıflama Merkezi olarak İstanbul ve İstanbul diyetisyen arayışı içerisinde olanların yanındayız. Bizlere danışmak istediğiniz herhangi bir konu olursa 0543 214 88 08 numaralı hat üzerinden iletişime geçebilirsiniz.