Bağırsaklarımız yediğimiz besinlerin sindirilmesinde ,faydalı besin ögelerinin vücudumuza dahil edilip , faydasız olanların ise vücuttan detoksifikasyonunda görev alan organlarımızdır.Bu organlar basit gibi gözükseler de aslında sağlığımız açısından elzemdir. Düşük miktarda lif içeren rafine karbonhidrat, doymuş ve trans yağ bakımından zengin diyetler mikroorganizmaların yapısında ve aktivitesinde değişikliklere ve mikrobiyal çeşitlilikte azalmaya neden olmaktadır.

Polifenoller

Polifenoller çoğunlukla sebze ve meyvelerde bulunan yapısında birden fazla fenolik grup bulunduran biyoaktif besin bileşenleridir. Polifenolerin ve karbonhidratların sindirilmemesi bağırsak içindeki yararlı bakterilerin artışını sağlamaktadır. Sebze ve meyvelerde yüksek miktarda bulunan polifenoller anti-diyabetik,  anti-inflamatuvar,  anti-fungal,  anti-mikrobiyal ve anti-hipertansif  etki göstererek insan  sağlığını  olumlu yönde etkileme potansiyeline sahiptirler.

Emilmeyen polifenoller bağırsak bakterilerine prebiyotik  etki göstererek ve kolondaki bakteriler tarafından enzimatik değişikliğe uğrayıp fizyolojik önemi olan metabolitler üreterek bağırsak sağlığına katkıda bulunmaktadır.

.Başlıca besin kaynakları meyveler, sebzeler, tahıllar, çay, kahve ve şaraptır.

Makro Besin Ögeleri

Araştırmalara göre hayvansal kaynaklı yüksek proteinli diyetler bağırsak hastalıklarını tetiklemekte ve E.Coli gibi zararlı bakterilerin türemesine katkı sağlamaktadır.

Yüksek yağ içerikli diyetlerde ise alınan yağın türüne göre bağırsak üzerindeki etkisi değişmektedir. Örneğin doymuş yağ asiti ağırlıklı tüketildiğinde kardiyovasküler hastalık ve karaciğer yağlanması riski artmaktadır. Tekli doymuş yağ asitlerince zengin bir diyetin mikrobiyatadaki bifidobacterium yoğunluğunu arttırdığı gözlenmiştir. Bu sayede bağırsakların iyileştirilmesi söz konusudur.

 Kısa Zincirli Yağ Asitleri:

Kısa zincirli yağ asitleri esasen,sindirilmemiş şekerlerin ve diyet lifinin fermantasyonunun sonucudur.

Yapılan çalışmalarda Kısa Zincirli Yağ Asitlerinin bağırsak mikrobiyotasında olumlu etkiler gösterdiği öne sürülmüştür.

Kısa Zincirli Yağ Asit Kaynaklarına örnek olarak tam tahıllar, baklagiller, yulaf, pirinç, patates, yoğurt ve turşu gösterilebilir.

Probiyotikler

Laktobasiller,bifidobakteriler ve enterokoklar gibi yararlı bakterilerin bulunduğu sağlığa faydası çok olan mikroorganizmalardır.

 Probiyotiklerin besinsel kaynakları Lactobasiller, Bifidobacteriler,Enterococcus, Streptococcuslar’ın kullanıldığı fermente yoğurtlar, peynir, turşu, çiğ sucuk, ekmek, bira, şarap,kımız  ve kefirdir.

Egzersiz

Birçok etmen bağırsak mikrobiyatasına olumlu veya olumsuz etki oluşturmaktadır.Egzersiz de bağırsak mikrobiyatasında oolumlu etki gösteren etkenlerden biri olduğu araştırmalarla desteklenmiştir.

Bahçeşehir MerveDiyet Merkezi Diyetisyenleri olarak bu yazımızda bağırsak sağlığını iyileştirmek konusunu sizlerle paylaştık. Sizler de beslenme danışmanlığı almak isterseniz 0533 935 90 14 numarasından bize ulaşabilirsiniz