Kilo alımına karşı korku, tedirginlik, aşırı rahatsızlık hissetme sonucu enerji alımını ihtiyaç düzeyinden aşağı çeken bireylerde buna bağlı olarak düşük vücut ağırlığı ve beden algısında bozukluk ile kendini gösteren bir psikiyatrik bozukluktur. Çoğunlukla adölesan dönemde başlayan anoreksiya nervoza, kadınlarda erkeklere oranla daha sık rastlanır.

Tedavinin amacı sağlıklı ve bireye uygun ağırlığı sağlamak ve devam ettirmek, yiyecek kısıtlaması veya yenilen yemekleri farklı ve yanlış şekillerde telafi etmeyi amaçlayan davranışları durdurmak, yeme bozukluğuna sebep olan alışkanlıkları değiştirerek yerine sağlıklı olanları koymak, yeme bozukluğunun beraberinde getirdiği fiziksel ve psikolojik hastalıkları tedavi etmek ve akut düzelme sonrasında hastalığın tekrarlanmasını önlemek için takip etmektir.

Yeme bozukluklarının tedavisi multidisipliner bir ekip çalışması gerektirir. Bu ekipte psikiyatri, psikoloji, dahiliye, beslenme ve diyet, fizyoterapi ve egzersiz  alanında uzman kişiler bulunmalıdır. Kilo artışı tedavinin en büyük ve önemli göstergesidir. Bu süreçte bireysel ya da grup şeklinde psikoterapi oldukça önem taşır.

Hastalar taburcu edildikten sonra da yakından izlenmeye ihtiyaç duyulur. Başlangıç olarak hastane ziyaretleri haftalık şekilde ilerler ve beslenme uzmanına göstermek üzere günlük olarak tükettiklerinin listesini tutması istenir.

Bahçeşehir MerveDiyet Merkezi Diyetisyenleri olarak bu yazımızda anoreksiya nervoza konusunu sizlerle paylaştık. Sizler de beslenme danışmanlığı almak isterseniz 0533 935 90 14 numarasından bize ulaşabilirsiniz