ANNE SÜTÜ MUCİZESİ
Anne sütü, bebeklerin dengeli beslenme, sağlıklı büyüme ve gelişimleri için oldukça önemli faktörlerden olan besin ögelerinin en önemli kaynağıdır. Tamamen steril, ısısı ve tazeliği daima korunan tek besin anne sütüdür. Bu özelliklerinden dolayı bebek her aç anında anne sütünü tüketebilir.
Yeni doğmuş bir bebeğin organizması henüz tam oluşmamıştır. Anne sütünün bileşimi bebeklerin sindirimi için uygundur. İçerisinde kazein daha az ve whey proteinleri daha fazla bulunmaktadır. Bu da anne sütünün diğer süt ürünlerine ve besinlere göre daha kolay sindirilebilmesini sağlar.
Doğumdan sonra, altı ayın sonuna kadar bebeğin beslenmesinde anne sütü tek başına yeterlidir, bu dönemde tıbben gerekli olmadıkça bebeğe anne sütünden başka, su da dahil olmak üzere başka hiçbir ek besin verilmemesi önerilmektedir.
Doğumdan sonraki ilk 5 günde salgılana süte kolostrum adı verilir. 6 – 15. gün arasında salgılanan süte geçiş sütü, 15. günden sonra salgılanan süte olgun süt denir.
Anne sütünün bileşimi doğumdan sonraki birkaç gün içinde hızla değişir. Kolostrum olgun sütten daha az yağ ve karbonhidrat içerirken, daha fazla protein, sodyum ve potasyum içermektedir. Kolostrumun protein içeriğinde bulunan antikorlar bebeği hastalıklara karşı korur. Ayrıca kolostrum bağırsak hareketlerini de uyarır. Kolostrum süt, bilirubinin bağırsaktan atılmasını sağlayarak bebeği sarılıktan korur.
Anne sütü; karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral açısından zengindir. Karbonhidrat olarak laktoz içerir ve laktoz sayesinde kalsiyum, magnezyum gibi minerallerin emilimi artarak beyin gelişimi olumlu yönde ilerler. Aynı zamanda içerdiği oligosakkaritler sayesinde bebeği enfeksiyonlara karşı korur. Protein içeriği olarak inek sütünün proteinine göre vücut tarafından daha fazla kullanılabilir ve daha fazla sindirilebilir. Yağ, bebeğin yaşamsal sürecinin en önemli enerji kaynağıdır. Bebeklerde doku yapımının hızlı gerçekleşmesi için doku yapımında görev alan linoleik asitten zengin olan anne sütünü almaları gerekir. Ayrıca anne sütündeki çoklu doymamış yağ asitleri bebeğin beyin gelişimi için önemlidir.
Anne sütünün kalsiyum içeriği inek sütünden düşüktür fakat kalsiyumun fosfora oranı yüksek olduğu için emilimi inek sütüne göre daha fazladır. Anne sütündeki çinkonun emilimi inek sütüne göre daha fazladır. Anne sütü ile beslenen çocukta bakır eksikliği görülmemektedir. Anne sütünün içerdiği demir miktarı düşük olmasına rağmen emilimi yüksektir. İnek sütü ve diğer gıdalarda demirin emilim oranı % 5-10 civarındayken, anne sütünde % 50’dir.
Anne sütü içerisinde beta-laktoglobulin denilen alerjen madde bulunmaz. İçerisinde laktoferrin adı verilen ve bebeğin demir emilimi için gerekli olan bir besin ögesi bulunur. Yaşamın ilk yıllarında laktoferrin sayesinde bebekler hastalıklara karşı korunmuş olur.
Anne sütünün içeriği bebeğin ihtiyacına göre farklılıklar gösterir. Bebek büyüdükçe de anne sütünün bileşimi farklılaşır. Bu değişkenlik büyüyen bebeğin ihtiyaçlarını tam olarak karşılar. Ayrıca anne sütünün içeriği emzirmenin evresine göre de farklılık gösterir. Emzirmeye başlandığında gelen süt sıvı ve mineral yönünden zenginken, sonraki süt yağ bakımından daha zengindir. Bundan dolayı emzirirken bir meme boşalmadan diğer memeye geçilmemelidir. Sağlıklı ve iyi bir şekilde emen bir bebek 10 dakikada bir memenin %90’ını boşaltabilir. Bu nedenle bir emme yaklaşık 10 dakika boyunca emzirilmelidir.
Bahçeşehir Zayıflama Merkezi olarak ‘ANNE SÜTÜ MUCİZESİ ÖNEMİ?’ sorusunun yanıtına yönelik hazırladığımız blog yazısının sonuna geldik. Umarız sizler için faydalı ve bilgilendirici bir içerik olmuştur. İstanbul diyetisyen arayışınızda yanınızda olduğumuzu hatırlatmak ister, herhangi bir sorunuz olması durumunda bizlerle iletişime geçebileceğinizi belirtmek isteriz.