Ankilozan spondilit, başta omurga ve periferik eklemlerin tutulduğu, ilerleyen evrede eklem dışındaki yapıların da tutulumunun görüldüğü, oluşturduğu hareket kısıtlılığı sebebiyle, yaşam kalitesini çok olumsuz etkileyen inflamatuar, kronik bir hastalıktır. Bu hastalar, hareket sisteminde meydana gelen kısıtlıklar nedeniyle günlük yaşam aktivitelerinde, sosyal yaşamlarında büyük sıkıntılar yaşamaktadır nkilozan spondilit, genellikle genç erişkinleri etkileyen bir romatizma hastalığıdır. Başlangıç yaşı çoğunlukla 20’li 30’lu yaşlar olmasına rağmen ileri yaşlarda başlayan formları da mevcuttur.

Ankiloz Spondilit Nasıl Teşhis Edilir?

3 aydan uzun süren bel, omuz, boyun ağrısı olan kişiler uzman romatoloji doktoruna gitmelidir. Ankilozan spondilit teşhisi uzman romatoloji doktoru tarafından yapılmaktadır.

Ankilozan Spondilitte Beslenme

Ankilozan spondilitte beslenme planlamasında üzerinde durulması gereken en önemli nokta, hastanın ideal vücut ağırlığının korunması ya da hastayı ideal vücut ağırlığına kavuşturmaktır. Bununla birlikte inflamatuar süreci boyunca doku hasarını önlemek, yaşam kalitesini yükseltmektir. Bu sebeple hastaların besin ögelerini gereksiniminin doğru hesaplanması, diyetin makro besin ve fitokimyasal içeriği, antioksidan içeriği, enfeksiyonla baş etme mekanizmasında hayati önem taşımaktadır. Bu anlamda tahıllar, kurubaklagiller, sebze ve meyvelerden zengin, az kırmızı et ve doymuş yağdan fakir, içerdiği yağ asitleri ile antiinflamatuar, zengin vitamin ve mineral içeriği ile antioksidan kapasitesi yüksek Akdeniz diyeti romatizmal hastalıklarda ideal diyet modelidir.

Bahçeşehir MerveDiyet Merkezi Diyetisyenleri olarak bu yazımızda ankilozan spondilit konusunu sizlerle paylaştık. Sizler de beslenme danışmanlığı almak isterseniz 0533 935 90 14 numarasından bize ulaşabilirsiniz