İnsan vücudu , günlük hayat, stres, mutluluk, üzüntü gibi birçok değişimden etkilendiği gibi mevsim değişikliklerine karşı da tepkisiz kalamıyor. Kimi Zaman kalın giyinmek , daha çok uyumak, fiziksel aktivite azaltma, yediklerinde seçimler yapma gibi. Havalar soğudukça sıcak yiyecekler tüketme ihtiyacı artarken , yaz ayları ve sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı salata tüketmek bir o kadar zor hale geliyor. Özellikle kış aylarında artan kilo durumu, kişinin azalan fiziksel aktivitesi , ve beslenme tercihlerindeki değişimler ile oluşmaktadır.

Kış aylarında vücut ne istiyor:

Isı dengesini sağlamak için sıcak yiyecek ve içecekler istiyor. buzlu ve soğuk içecekler yerine  çay, kahve, bitki çayları, Öğünler de  salatalar yerine sıcak çorbalar tüketmeyi istiyoruz.

Daha doyurucu beslenmek için karbonhidratlı yiyecekler istiyor. Güneş ışığından yeteri kadar yararlanamayan vücudumuz , seratonin hormonunu desteklemek için karbonhidratlı yiyecekler tüketmeyi tercih ediyor.

Uzun gece saatlerinde dinlenmek için atıştırmalık istiyor. Kış aylarının vazgeçilmezi kuruyemişler, kestaneler , patlamış mısırlar  , salepler   , tatlılar, börekler, kekler, …

Az enerji harcamak istiyor. Az hareket ile az ısı kaybetmek istiyor.

Neler yapmalıyız: 

Kış döneminde metabolizma hızınız ile tanışarak , metabolizmam yavaş -hızlı soru işaretlerinden kurtularak işe başlayabilirsiniz. Bazal metabolizma hızı ölçümünüz ile kilo problemlerinizin sebepleri ile tanışabilirsiniz.

Kişiye özel diyet programlarınız ile daha sağlıklı kalıcı kilo vermek için adımlarınızı atmaya başlayın.

Özellikle kışın daha çok artan  şişkinlik/gaz şikayetinin nedenleri hangi besinler olduğunu ve kilo vermenizin zorluğunu hangi besinler neden oluyor bunların farkına varmak için  besin intölerans testi ile yüzleşebilirsiniz. 

Hareketin yaşam tarzınızın içinde olması gerektiğini tekrar hatırlayın. Haftalık toplamda yapılacak 200 dk lık tempolu hareketler ile sağlıklı yaşama daha çok yaklaşabilirsiniz.

Soğuk havalar su içmenize engel olmasın. Unutmayalım ki alınan her 1 kaloriye karşılık , 1,5 ml  su içmelisiniz.

Yiyeceklerde renkler ile tanışarak , renkli beslenmenin tadına varın.soğuk Havalar da artan hastalık riskini özellikle Antioksidan kaynağı yiyecekler tüketimi ile bağışıklık sisteminizi güçlü tutmaya çalışarak üstesinden gelebilirsiniz.  

Betakaroten içeriği olan Havuç, kış kabağı , kayısı, şeftali gibi sarı ve turuncu sebzeler ve meyveler , Roka, maydanoz, tere gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler Yumurta, karaciğer, balık (balık yağı), süt  gibi hayvansal ürünler A vitaminininden zengin beslenmek için kaynaklardandır.

Likopen kaynağı kırmızı sebzelerden domates , mevsim sebzesi olmadığı için tercih edilmiyor olsa da besinler işlendikten sonra likopen içerik artar. Likopen bir çok kanser türüne ve kalp damar hastalıklarına karşı korur. Domatesler işlenerek domates püresi, domates salçası,ketçap elde edilerek  likopenden zengin besinler kış için uygun olur.

Flavanoidlerden zengin olan Nar, mürdüm eriği, çilek, böğürtlen gibi mor-kırmızı renkli meyveler çok güçlü antioksidan içeriğe sahiptir.

Güçlü sinir sisteminiz için ve bağışıklık sistemini korumak için B12 kaynağı besinleri ihmal etmeyelim.Et, süt, peynir, yumurta ve balık gibi B12 vitamini kaynağı besinleri tüketmeye özen göstermeliyiz. 

Bahçeşehir Merve Diyet Kurucu Diyetisyeni Merve Kalelioğlu Sağlıklı Günler Diler…